Ταλιμπάν – Αλ Κάιντα: Τα συγχαρητήρια και οι δεσμεύσεις

Ταλιμπάν – Αλ Κάιντα: Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει το τζιχάντ

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) έδωσε τα συγχαρητήριά της στους ταλιμπάν μετά την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον τζιχάντ ( τον ιερό πόλεμο). «Η νίκη αυτή και η κατάληψη της εξουσίας μας υπενθυμίζουν ότι ο ιερός πόλεμος και η μάχη αποτελούν νόμιμο και ρεαλιστικό μέσον, με βάση την σαρία, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και την εκδίωξη των εισβολέων και των δυνάμεων κατοχής», αναγράφεται στην ανακοίνωση της Αλ Κάιντα από την Υεμένη.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ταλιμπάν είχαν προσφέρει στην Αλ Κάιντα καταφύγιο κατά την κυριαρχία τους στο Αφγανιστάν το 1996-2001, αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισβάλουν επικεφαλής πολυεθνούς συνασπισμού και να ανατρέψουν το καθεστώς τους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Αλ Κάιντα χαρακτηρίζει επίσης στην ανακοίνωσή της, που εντοπίσθηκε από την ιστοσελίδα παρακολούθησης των τζιχαντιστικών δικτύων SITE «το παιγνίδι της δημοκρατίας» «απατηλό όραμα».

Η AQAP γιόρτασε την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν την AQAP την πλέον επικίνδυνη πτέρυγα του παγκόσμιου δικτύου της Αλ Κάιντα και έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες επιθέσεις κατά των μαχητών της στην Υεμένη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Την Δευτέρα, οι μαχητές της AQAP γιόρτασαν την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με πυροτεχνήματα και πυρά στον αέρα στις επαρχίες της Υεμένης. Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι δεν θα παράσχουν προστασία στους μαχητές της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα δύο ισλαμιστικά κινήματα θα διατηρήσουν στενούς, αλλά πιο διακριτικούς, δεσμούς.

Στο μεταξύ, το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί στο πένθος, με τις φρικαλεότητες από τους κατακτητές να μην έχουν σταματημό. Γυναίκες και διαδηλωτές βρίσκονται στο στόχαστρο των ταλιμπάν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ