Τα ΜΜΕ στο απόσπασμα: Διεθνές «κυνήγι μαγισσών» με θύμα τη δημοσιογραφία

Όλα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε την απαγόρευση του Russia Today (RT) και του Sputnik στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μία μορφή κυρώσεων έναντι της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Το RT και το Sputnik δεν θα μπορούν πια να διαδίδουν τα ψέματά τους» διεμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις 27 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου, 3 μέρες αργότερα, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «η ΕΕ θα αναστείλει επειγόντως τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες του Sputnik και του RT/Russia Today στην ΕΕ ή που διευθύνονται στην ΕΕ, έως ότου η επιθετικότητα στην Ουκρανία τερματιστεί και έως ότου η Ρωσική Ομοσπονδία και τα συνδεδεμένα με αυτήν κράτη παύσουν να διεξάγουν ενέργειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Όπως ανέφερε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζόζεπ Μπορέλ, «η συστηματική χειραγώγηση και παραπληροφόρηση από το Κρεμλίνο εφαρμόζεται ως επιχειρησιακό εργαλείο για την επίθεσή του στην Ουκρανία. Αποτελεί επίσης σημαντική και άμεση απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της Ένωσης. Σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ενάντια στην επιχείρηση χειραγώγησης του Πούτιν και κλείνουμε τη βρύση για τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στην ΕΕ. Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις στην ηγεσία του RT, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη Simonyan, και είναι λογικό να στοχεύσουμε επίσης τις δραστηριότητες που διεξάγουν οι οργανισμοί στην Ένωσή μας».

Η ρωσική απάντηση δεν άργησε να έρθει, με το Κρεμλίνο να αποκλείει την Παρασκευή, την πρόσβαση σε ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, η Voice of America, η Deutsche Welle και το Radio Free Europe. Η Roskomnadzor, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας, δήλωσε ότι ενεργεί λόγω της «σκόπιμης διάδοσης ψευδών πληροφοριών σε συστηματική βάση» σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το BBC ανέστειλε λειτουργία του στη Ρωσία

Το BBC αναστέλλει προσωρινά τη δουλειά όλων των δημοσιογράφων του εντός της Ρωσίας εν μέσω δρακόντειων νέων νόμων για την ελευθερία του λόγου που υποστηρίζονται από το ρωσικό κοινοβούλιο, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους εκθέσουμε στον κίνδυνο ποινικής δίωξης απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Τιμ Ντέιβι σε δήλωση.

Η κίνηση ήρθε αφού οι νομοθέτες στη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ψήφισαν ομόφωνα την Παρασκευή υπέρ ενός νόμου που τιμωρεί όσους διαδίδουν πληροφορίες που αντιτίθενται σε κρατικές αφηγήσεις σχετικά με τον στην Ουκρανία. Η διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό και την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών, εάν εγκριθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ