Συστάσεις και νουθεσίες από ΕΕ για Τουρκία: Καμία αναφορά σε κυρώσεις

Την ίδια ώρα που η Τουρκία απειλεί ανοιχτά την κυριαρχία ενός κράτους – μέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρκέστηκε σε συστάσεις, αποφεύγοντας σκληρές διατυπώσεις καταδίκης και πολύ περισσότερο, έστω την αναφορά, σε κυρώσεις. Στο κείμενο συμπερασμάτων καλεί την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, αποφεύγοντας να τις χαρακτηρίσει προκλήσεις.

Για το κείμενο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος. «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

Αναλυτικά, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των «27» αναφέρεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Ενημέρωση των 27 για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Είχε προηγηθεί ενημέρωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους 27 για ττις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Έκανε αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (23/6) από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το τελεσίγραφο από τον Τούρκο αντιπρόεδρο για τα νησιά

Η Τουρκία μέσω του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι απειλεί ευθέως να θέσει επισήμως θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου εάν δεν αφοπλιστούν σύντομα.

Σε δηλώσεις του από τα κατεχόμενα της Κύπρου μίλησε για τα νησιά του Αιγαίου, λέγοντας ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

Ο Οκτάι ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα βλέπει με ελληνοκυπριακά «γυαλιά» το Κυπριακό και αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, δήλωσε:

«Είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου κατά σαφή παραβίαση των διεθνών συμφωνιών. Εάν δεν γίνει το συντομότερο δυνατό ο αφοπλισμός των νησιών του Αιγαίου, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνιών».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ