Σύνοδος Κορυφής: «Πράσινο» φως για ένταξη Μολδαβίας και Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι πιέσεις απέδωσαν και οι ηγέτες αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να δώσουν το «πράσινο» φως στο Κίεβο. Η Ουκρανία θα γίνει επίσημα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ την Πέμπτη (23/6).

«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες.

Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής που παρέχουν επίσημο καθεστώς ως υποψήφιες χώρες: στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, και τη γειτονική Μολδαβία.

Η χορήγηση του επίσημου καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ για την Ουκρανία θα δώσει μια τεράστια ώθηση ηθικού σε μια χώρα που βρίσκεται τώρα στον πέμπτο μήνα του πολέμου κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

Πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι χωρίς τον πόλεμο ήταν σχεδόν αδιανόητο ότι η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ θα είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο έχει προχωρήσει.

Η Γεωργία, η οποία υπέβαλε επίσης την αίτησή της για ένταξη, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο δρόμο και θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις εάν ελπίζει στον ορισμό υποψηφίου.

Ζελένσκι: Μοναδική ιστορική στιγμή

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Μακρύς ο δρόμος για την Ουκρανία

Η επόμενη ημέρα για την Ουκρανία θα έχει διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση των νόμων του με αυτών της ΕΕ. «Η Ουκρανία έχει ήδη εφαρμόσει περίπου το 70% των κανόνων και των προτύπων της ΕΕ. Ωστόσο, μένει να γίνει σημαντική δουλειά, για το κράτος δικαίου, τους ολιγάρχες, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τα θεμελιώδη δικαιώματα», έχει δηλώσει η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όταν και εφόσον όλα αυτά γίνουν, η ένταξη της Ουκρανίας θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί πάντα να βρίσκει εμπόδια και να παγώσει σε πολιτικό πεδίο.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που αντιτίθενται στην είσοδο νέων μελών τα τελευταία χρόνια.

Όμως το Κίεβο κέρδισε την κρίσιμη υποστήριξη του Παρισιού και του Βερολίνου – των κορυφαίων δυνάμεων της Ένωσης – όταν οι ηγέτες τους δήλωσαν στο Κίεβο την Πέμπτη ότι η Ουκρανία ανήκει στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η νέα γεωπολιτική δυναμική από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σηματοδοτεί ένα άλμα προς τα εμπρός για το Κίεβο στην πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ – χωρίς να καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.

Η τελευταία μεγάλη διεύρυνση της ΕΕ ήταν το 2004, όταν προσχώρησαν οκτώ πρώην κομμουνιστικές ανατολικές χώρες – συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, της Πολωνίας και της Σλοβενίας. Ακολούθησαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία το 2007.

Η Κροατία ήταν η τελευταία που προσχώρησε το 2013, αλλά η Ένωση από τότε έχασε ένα, όταν η Βρετανία το 2020 έγινε η πρώτη χώρα που αποχώρησε από την ΕΕ.

«Αντάρτικο» από την υπουργό του Όρμπαν

Την ώρα που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η υπουργός Δικαιοσύνης του Judit Varga συνέπλευσε με μέλη του βελγικού Vlaams Belang και άλλων ακροδεξιών κομμάτων για να υπογράψουν μια δήλωση λέγοντας ότι «φοβούνται» ότι η τρέχουσα κρίση θα «καταχραστεί» την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεύρυνση της εξουσίας της, ιδιαίτερα την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων ιδεών της σχετικά με έναν ευρωπαϊκό στρατό ως μέρος της συγκεντρωτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη δήλωση απορρίπτεται η Διάσκεψη της ΕΕ για το Μέλλον της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς την «δοξασμένη θεατρική παράσταση». Επικρίνει δε, τον μηχανισμό όρων της ΕΕ, ο οποίος συνδέει τον προϋπολογισμό του μπλοκ με τη συμμόρφωση με τα πρότυπα κράτους δικαίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό το μέτρο «επιδιώκει να αναγκάσει τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν άνευ όρων τη γραμμή της κεντρικής Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα Δυτικά Βαλκάνια

Νωρίτερα, ένα άλλο θέμα βρέθηκε απροσδόκητα στο προσκήνιο της συζήτησης των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής: Το θέμα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, με αξιωματούχους να εργάζονται για να αναδιατυπώσουν τα συμπεράσματα για τη χώρα.

Σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο που επικαλείται το POLITICO, οι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δηλώσουν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις παραδοθεί ένα ουσιαστικό σύνολο μεταρρυθμίσεων.

Για τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των 14 βασικών προτεραιοτήτων που ορίζονται στη γνωμοδότησή του, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες που συνιστούν ένα ουσιαστικό σύνολο μεταρρυθμίσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ