Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένοι για την ενεργεία -Σάντσεθ: Πάω να πάρω αέρα,να καθαρίσει το μυαλό μου

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των «27» της ΕΕ, αφού Βορράς και Νότος φαίνεται πως διαφωνούν σε βασικά ζητήματα αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, τα θέματα δηλαδή που είναι σήμερα επί τάπητος.

Μάλιστα δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, αφού κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα για να καθαρίσει όπως είπε το μυαλό του.

«Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

Νωρίτερα ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άναψαν «πράσινο φως» για τη στρατιωτική αναβάθμιση της ΕΕ και πλέον αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για την ενεργειακή κρίση η οποία οξύνθηκε περαιτέρω λόγω του πολέμου.

Το πρώτο βήμα στο ενεργειακό πεδίο έγινε με τη σύναψη της συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ανακοίνωσαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξης στις Βρυξέλλες και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, οι επικεφαλής των χωρών της ΕΕ προσπαθούν να καταλήξουν σε χρυσές τομές προκειμένου να ισορροπήσουν μεταξύ των -ενδεχομένως και νέων- αντιποίνων εις βάρος της Ρωσίας και της ενεργειακής επιβίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H συζήτηση των ηγετών της ΕΕ για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης παρατείνεται και έχει γίνει «έντονη», δήλωσε νωρίτερα ένας διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες, που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο να βρουν έναν κοινό τρόπο για να χαλιναγωγήσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να διακόψει μια βασική πηγή ενέργειας – τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, ο συμβιβασμός παραμένει άπιαστος, καθώς οι ηγέτες συνεχίζουν να προσθέτουν πράγματα στο κοινό κείμενο.

Υπάρχουν πολλές ιδέες που κυκλοφορούν γύρω από το πώς θα μπορούσε να βρεθεί ένας συμβιβασμός, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που γνωρίζει τι λέγεται στη συζήτηση – αλλά όλες έχουν σκληρούς υποστηρικτές και αντιπάλους.

Μια ομάδα θέλει επιθετική παρέμβαση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο, ή ίσως αλλαγή ολόκληρης της δομής της αγοράς ενέργειας. Οι μεσογειακές χώρες πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια, με μερική υποστήριξη από το Βέλγιο και την Πολωνία.

Μια άλλη ομάδα, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, αντεπιτίθεται ενάντια σε τέτοια δραματικά μέτρα. Αντίθετα, αυτές οι χώρες θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσουν γρήγορα το νομοθετικό πακέτο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, που ονομάζεται Fit for 55. Υποστηρίζουν ότι η αναμόρφωση της τρέχουσας αγοράς θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ένα άλλο σημείο διαμάχης είναι πώς η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο η Ευρώπη μειώνει τις ρωσικές αγορές ενέργειας. Οι προσφορές στο τραπέζι περιλαμβάνουν κοινή αγορά και αποθήκευση φυσικού αερίου από την ΕΕ. Ενώ αυτές οι προτάσεις έχουν αποδειχθεί λιγότερο αμφιλεγόμενες, το Βερολίνο παραμένει αμετάπειστο.

Ξεχωριστά, η Ιταλία πρότεινε τη σύσταση ενός ενεργειακού ταμείου για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετάβασης μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο = μια ιδέα που διατύπωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Εν τω μεταξύ, η Φινλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τίτι Τουπουράινεν δήλωσε στο Politico η χώρα της αντιτίθεται στην επιθετική παρέμβαση της ΕΕ στις αγορές ενέργειας, αλλά υποστηρίζει μέτρα για τη σταθεροποίηση του εφοδιασμού.

«Η θέση μας ήταν αρκετά αυστηρή ότι δεν επιθυμούμε τέτοια μέτρα που θα μπορούσαν να παρέμβουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και να είναι πραγματικά επιζήμια μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Tuppurainen κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Αρκετές χώρες της ΕΕ πίεσαν τις Βρυξέλλες να επιτρέψουν ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας, λόγω των ανεπαίσθητων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Φινλανδή πολιτικός είπε ότι η χώρα της είναι υπέρ μέτρων όπως η κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου «επειδή πρέπει να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα». Η Φινλανδία, είπε, είναι επίσης «υπέρ της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου» σε ολόκληρο το μπλοκ. «Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα».

Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν τώρα μια πρόταση για τη δημιουργία μιας «κοινής πλατφόρμας αγορών» που θα περιλαμβάνει εξωτερικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που παρακολουθεί τις συζητήσεις.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των ενεργειακών συμπερασμάτων της ομάδας που εξετάζονται στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πιθανή νέα πλατφόρμα παρέχει ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επανασχεδιάζει το γεωστρατηγικό τοπίο και ωθεί την ΕΕ να ενσωματωθεί πιο γρήγορα με χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν μια μέρα στη λέσχη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ