Συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη – Έπαινοι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου συζήτησαν τις εντάσεις στον Νότιο Καύκασο και ο Αμερικάνος Υπουργός, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δεσμεύονται για τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης.

Συζήτησαν επίσης τρόπους προώθησης του συντονισμού και της ενότητας του ΝΑΤΟ ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν επαίνεσε τις τουρκικές διπλωματικές προσπάθειες για τη διασφάλιση της συνέχισης της μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της λογοδοσίας της Μόσχας για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Πριν την έναρξη της συνάντησης των δυο Υπουργών υπήρξε ο εξής διάλογος σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Είναι χαρά μου να καλωσορίσω τον φίλο και συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Έχουμε, όπως πάντα, πολλά να συζητήσουμε. Είμαι ευγνώμων για τη δουλειά που κάνουμε μαζί ως σύμμαχοι και εταίροι στο ΝΑΤΟ, για τις πολλές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε από κοινού.»

«Θέλω να επαινέσω ιδιαίτερα το έργο που έχει κάνει η Τουρκία για να βοηθήσει στη δημιουργία του λιμανιού σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο επιτρέπει την απεγνωσμένα αναγκαία μεταφορά τροφίμων από την Ουκρανία στους ανθρώπους που τα χρειάζονται, ιδίως στον Παγκόσμιο Νότο, και θα συνεργαστούμε για να επεκτείνουμε τον μηχανισμό που η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν σε εφαρμογή για να διασφαλίσουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Έχουμε πολλά άλλα στην ατζέντα μας. Αλλά Μεβλούτ, είναι πάντα υπέροχο να σε βλέπουμε. Καλώς ήρθατε.

Από την πλευρά του ο ΤΣαβούσογλου είπε, «Υπουργέ Μπλίνκεν, αγαπητέ μου φίλε Τόνι. Χαίρομαι πολύ που σε ξαναβλέπω και συμφωνώ μαζί σου ότι κάθε φορά που συναντιόμαστε, συζητάμε πολλά θέματα από διμερή έως περιφερειακά θέματα και παγκόσμια θέματα επίσης. Και σήμερα ανυπομονώ να συζητήσουμε πτυχές των διμερών σχέσεων και της καλής μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς, αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και επίσης την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο.»

«Και επιτρέψτε μου να επαινέσω τις προσπάθειές σας που χθες φέρατε κοντά δύο υπουργούς Εξωτερικών – τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας – και την κατάσταση στη Συρία στην περιοχή μας επίσης. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο στρατηγικός μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλά. Και ο αναπληρωτής μου και οι συνάδελφοί μου που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, και θα πραγματοποιήσω όλες αυτές τις συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Ανυπομονώ πολύ για τις σημερινές μας συζητήσεις.»

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ