Συναγερμός και στην Ισπανία: Δύο θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α

Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους μετά από λοιμώξεις του αναπνευστικού με βακτήριο του στρεπτόκοκκου Α στην Ισπανία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν μελέτη για πιθανή αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων μετά από αυτά που παρατηρήθηκαν σε Γαλλία και Βρετανία το τελευταίο διάστημα.

Η υγειονομική αρχή της περιφέρειας της Μαδρίτης ανακοίνωσε τον θάνατο δύο παιδιών στις 25 Οκτωβρίου και στις 2 Δεκεμβρίου μετά από λοιμώξεις με στρεπτόκοκκο Α, ένα βακτήριο που προκαλεί κυρίως οστρακιά, μια ήπια παιδική ασθένεια.

Συνολικά, 16 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, η οποία «μελετά από τις 5 Δεκεμβρίου αν η συχνότητα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (μηνιγγίτιδα, σηπτικό σοκ ή πνευμονία) είναι τώρα υψηλότερη από αυτήν που εντοπίστηκε πριν από την πανδημία της COVID-19, μετά τον υγειονομικό συναγερμό που εξέπεμψε η Βρετανία», αναφέρει η ισπανική αρχή σε ανακοίνωσή της.

Συναγερμός σε Γαλλία και Βρετανία

Στη Γαλλία, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α καταγράφουν ασυνήθιστη αύξηση στα παιδιά, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές, καλώντας σε επιφυλακή.

Στη Βρετανία, 15 θάνατοι παιδιών αποδόθηκαν σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι βρετανικές και οι γαλλικές αρχές θεωρούν απίθανο η έξαρση να οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου, πιο επικίνδυνου βακτηριακού στελέχους.

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις είτε ήπιες, είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φθάνει στην κυκλοφορία του αίματος, ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα, το κηρίο (μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος) και η οστρακιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ