Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Οι έννοιες των «σφαιρών επιρροής» δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ανεπίσημα απόψεις μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν.

Στην επιβεβαίωση της ισχυρής ενότητας και της ενιαίας προσέγγισης της ΕΕ στις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αναφέρθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, προσθέτοντας ότι «η ενότητα μας είναι η δύναμη μας και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία στο Συμβούλιο σχετικά μ’ αυτό».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την κατάσταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, καλύπτοντας επίσης την κατάσταση στη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ανεπίσημα απόψεις μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν.

Στα συμπεράσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο για το θέμα αυτό, υπογραμμίζεται ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να δημιουργήσει εκ νέου διαχωριστικές γραμμές στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπονομεύουν τα βασικά θεμέλια και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια και ξυπνούν σκοτεινές μνήμες από σφαίρες επιρροής, οι οποίες δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα. Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την πλήρη και αδιαμφισβήτητη υποστήριξή του προς την Ουκρανία και διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε σοβαρές συνέπειες και τεράστιο κόστος.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για να πείσει τη Ρωσία να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου και ανέθεσαν στον Ύπατο Εκπρόσωπο να συνεχίσει να συντονίζει τη θέση της ΕΕ με τους βασικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ. Παράλληλα, η ΕΕ θα συνεχίσει να πιέζει κατά της παραπληροφόρησης.

Ενώ η πρώτη επιλογή είναι ο διάλογος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι οι εργασίες για την προετοιμασία των απαντήσεων σε μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση έχουν προχωρήσει και διεξάγονται σε συντονισμό με τους βασικούς εταίρους.

Τέλος, η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και άλλων εταίρων μέσω μιας δέσμης χρηματοδοτικής βοήθειας που αποτελείται από δάνεια έκτακτης ανάγκης και επιχορηγήσεις, στήριξη κατά των κυβερνοαπειλών και των υβριδικών απειλών και στήριξη της ασφάλειας και της άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της μεταρρύθμισης του τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ