Συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit: 2.000 σελίδες το κείμενο – Τί γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε σήμερα την ιστορική εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών για το Brexit, σημειώνοντας ότι θα την αναλύσει λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα την εγκρίνει ή όχι, με τη νέα χρονιά.

Η συμφωνία “μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας εταιρικής σχέσης”, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Σώματος, Νταβίντ Σασόλι. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία την τελευταία στιγμή δεν αφήνουν χρόνο ώστε να διενεργεί ο πρέπων κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από το τέλος του έτους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλύσει τώρα τη συμφωνία λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, με το νέο έτος. Θα ενεργήσουμε με υπευθυνότητα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση στους πολίτες και να αποτρέψουμε το χάος ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία”, πρόσθεσε.

Συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit: 2.000 σελίδες το κείμενο - Τί γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη συμφωνία

Το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο λέγεται ότι είναι περίπου 2.000 σελίδες, δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει. Ωστόσο, οι ηγέτες αναφέρθηκαν σε διάφορες πτυχές της ιστορικης συμφωνίας στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης.

Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως στην ενέργεια, την ασφάλεια και στους τομείς των πληροφοριών και των μεταφορών.

Συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit: 2.000 σελίδες το κείμενο - Τί γνωρίζουμε μέχρι στιγμής - εικόνα 2

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η συμφωνία προστατεύει την αστυνομική συνεργασία και την κοινή χρήση πληροφοριών. Και οι δύο πολιτικοί, ωστόσο, παρέμειναν ασαφείς σε λεπτομέρειες. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι “είναι απόλυτα σίγουρος ότι πρόκειται για μια συμφωνία που προστατεύει την αστυνομική συνεργασία, προστατεύει την ικανότητά να πιάσουμε εγκληματίες και να μοιραζόμαστε πληροφορίες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο με έναν τρόπο που έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια”.

Στο βασικό σημείο της αλιείας, ο Τζόνσον δήλωσε ότι το μερίδιο των ψαριών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί σε 5,5 χρόνια σε δύο τρίτα από περίπου το ήμισυ όλων των ψαριών που αλιεύονται στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποστηρίξει τις αλιευτικές κοινότητες με επενδυτική ώθηση ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών για τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών βιομηχανιών. “Θα μπορέσουμε να πιάσουμε και να φάμε τεράστιες ποσότητες ψαριών”, όπως είπε.

1

Ο Γάλλος πολιτικός και επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit Michel Barnier δήλωσε ότι η ΕΕ “θα είναι δίπλα στους ευρωπαίους αλιείς για να τους στηρίξει” και υποσχέθηκε ότι η συμφωνία παρέχει “βάση για αμοιβαία πρόσβαση σε νερό και πόρους, με μια νέα κατανομή ποσοστώσεων και αλιευτικών δυνατοτήτων ” Η αλιεία υπήρξε βασικό σημείο αντιπαράθεσης σε όλες τις συνομιλίες για το Brexit.

Όσον αφορά το εμπόριο, ο Barnier είπε ότι “θα υπάρξουν κάποιες πραγματικές αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου για πολλούς πολίτες και πολλές επιχειρήσεις. Αυτή είναι η συνέπεια του Brexit.”

Θα υπάρξει ελεύθερο εμπόριο χωρίς δασμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Ένα νέο σύνολο κανόνων με την ονομασία “ίσοι όροι ανταγωνισμού” θα είναι το σήμα για την ΕΕ για όλες τις συμφωνίες σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο”, δήλωσε ο Barnier στη συνέντευξη Τύπου.

1

Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον υπό τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αναδείχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα Erasmus που επιτρέπει στους φοιτητές των πανεπιστημίων της ΕΕ να βρίσκονται σε άλλο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και να εξασκούν γλωσσικές δεξιότητες.

Ο Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να αντικαταστήσει το Erasmus με ένα πρόγραμμα Turing, που πήρε το όνομά του από τον μαθηματικό Alan Turing, όπου οι μαθητές θα μπορούν να περνούν χρόνο σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ