Σύγκρουση κορυφής Σολτς – Μπέρμποκ στην Γερμανία: Τους διχάζει η Ρωσία

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δηλώνει «δυσαρεστημένος» με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ανναλένα Μπέρμποκ, ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη άτομο που γνωρίζει το θέμα.

«Στο γραφείο του καγκελάριου, τα λάθη της Μπέρμποκ σημειώνονται προσεκτικά», φέρεται να δήλωσε η πηγή.

Το πιο πρόσφατο ρήγμα φέρεται να ήταν όταν η υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα είπε ότι «είμαστε σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

Τα λόγια της Μπέρμποκ έρχονται σε σύγκρουση με τη θέση του Βερολίνου ότι, παρά τον εφοδιασμό του Κιέβου με βαρέα όπλα, η Γερμανία δεν είναι μέρος στην ένοπλη σύγκρουση. Τα σχόλιά της καταδικάστηκαν στη Ρωσία και επικρίθηκαν από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό ως απερίσκεπτα και επικίνδυνα.

Σολτς: Δεν θα επιτρέψω έναν πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, o Σολτς δήλωσε ότι η Ρωσία, επιτιθέμενη στην Ουκρανία, παραβίασε τον συμβιβασμό που εγγυάται την ασφάλεια στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες σχετικά με τη μη μετατόπιση των συνόρων με τη χρήση βίας τονίζοντας ότι γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζει την Ουκρανία.

Ο Σολτς επισήμανε ότι όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη στήριξη της Ουκρανίας ελήφθησαν με σκέψη και από κοινού με τις συμμαχικές χώρες δηλώνοντας ότι «ένας Γερμανός καγκελάριος που παίρνει σοβαρά τον όρκο του αξιώματός του θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Όταν του υπενθύμισαν τα λόγια της Μπέρμποκ, ο Σολτς σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια κλιμάκωση. Ως γερμανική κυβέρνηση, συμφωνούμε πλήρως σε αυτό το θέμα και η υπουργός Εξωτερικών το βλέπει επίσης έτσι».

Ο Όλαφ Σολτς, υπενθυμίζοντας ότι επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «θα μιλήσω ξανά με τον Πούτιν στο τηλέφωνο, γιατί πρέπει να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ