Στρεπτόκοκκος: Θερίζει ζωές παιδιών στη Βρετανία – 15 οι θάνατοι

Δεκαπέντε παιδιά έχουν πλέον πεθάνει από στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία αυτόν τον χειμώνα, καθώς η επιδημία συνεχίζεται.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται η Stella-Lilly McCorkindale, ένα πεντάχρονο κορίτσι από τη Βόρεια Ιρλανδία, η Hannah Roap, ένα «ζωηρό» επτάχρονο παιδί από την Ουαλία, και ο Muhammad Ibrahim Ali, ένα τετράχρονο αγόρι από το Buckinghamshire.

Όπως αναφέρει η Daily Mail τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α μπορούν να προκαλέσουν μυριάδες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης και της οστρακιάς.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ήπιες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή. Σχεδόν 170 παιδιά έχουν ήδη προσβληθεί αυτή την περίοδο, επιβεβαίωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι υγείας.

Τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου, το οποίο εμφανίζεται όταν τα βακτήρια διεισδύουν στο αίμα, είναι ασυνήθιστα υψηλά για αυτή την εποχή του έτους.

Τα κρούσματα τείνουν να αρχίσουν να επιταχύνονται την Πρωτοχρονιά, πριν κορυφωθούν την άνοιξη.

Τα στοιχεία του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δείχνουν ότι πέντε φορές περισσότερα βρέφη έχουν προσβληθεί αυτόν τον χειμώνα, σε σύγκριση με πριν από τον κορονοϊό.

Έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 169 περιπτώσεις σε παιδιά κάτω των 14 ετών.

Για λόγους σύγκρισης, 431 εμφάνισαν την επιπλοκή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017/18 – που θεωρείται η τελευταία «κακή» χρονιά.

Τα θύματα του στρεπτόκοκκου Α

Muhammad Ibrahim Ali

Το τετράχρονο αγόρι φοιτούσε στο Oakridge School and Nursery στο High Wycombe, Bucks.

Πέθανε στο σπίτι του από καρδιακή ανακοπή στα μέσα Νοεμβρίου μετά από μόλυνση από στρεπτόκοκκο Α.

Του είχαν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά.

Η μητέρα του Shabana Kousar δήλωσε στον Bucks Free Press: «Η απώλεια είναι μεγάλη και τίποτα δεν θα τον αντικαταστήσει. Ήταν πολύ χρήσιμος στο σπίτι και αρκετά περιπετειώδης, του άρεσε να εξερευνά και του άρεσε το σχολείο, η καλύτερη μέρα του ήταν η Δευτέρα και έλεγε πως η Δευτέρα ήταν η καλύτερη μέρα της εβδομάδας».

Hannah Roap

Η «ζωηρή» και «όμορφη» επτάχρονη είναι το μοναδικό παιδί που έχει πεθάνει από στρεπτόκοκκο A στην Ουαλία μέχρι στιγμής.

Οι συντετριμμένοι γονείς της είπαν πως οι «καρδιές τους είχαν σπάσει σε ένα εκατομμύριο κομμάτια».

Τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης ήταν ήπια, ο πατέρας της Hanna Abul πήγε την κόρη του στον παθολόγο αφού ο βήχας χειροτέρεψε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Της συνταγογραφήθηκαν στεροειδή και την έστειλαν σπίτι, αλλά πέθανε λιγότερο από 12 ώρες αργότερα.

Ο κ. Roap θυμήθηκε πώς προσπάθησε απεγνωσμένα να επαναφέρει το παιδί του: «Σταμάτησε να αναπνέει στις 8 το βράδυ, αλλά δεν το καταλάβαμε αμέσως γιατί κοιμόταν. ‘Έκανα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, προσπάθησα να την επαναφέρω, αλλά δεν τα κατάφερα. Έφτασαν οι τραυματιοφορείς και συνέχισαν την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αλλά ήταν πολύ αργά».

Ο κ. Roap δήλωσε ότι η οικογένεια ήταν «εντελώς συντετριμμένη» και περίμενε απαντήσεις από το νοσοκομείο.

Η οικογένεια πιστεύει ότι θα μπορούσε να είχε ζήσει αν της είχαν χορηγηθεί αρχικά αντιβιοτικά.

Stella-Lily McCorkindale

Η πεντάχρονη Stella-Lily McCokindale είναι το ένατο παιδί από τη Βρετανία που πεθαίνει μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α, και το πρώτο στη Βόρεια Ιρλανδία.
Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μπέλφαστ.
Σε ένα αφιέρωμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πατέρας της Robert δήλωσε ότι το ζευγάρι «αγαπούσε κάθε λεπτό» που ήταν μαζί, καθώς έκαναν βόλτες με σκούτερ και ποδήλατο.

«Αν οι προσευχές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η αγάπη μπορούσαν να λειτουργήσουν, θα έβγαινε από το νοσοκομείο κρατώντας το χέρι του μπαμπά της», είπε.

Το παιδί φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο Black Mountain, το οποίο δήλωσε ότι ήταν «ένα έξυπνο και ταλαντούχο κοριτσάκι» και περιέγραψε τον θάνατό της ως «τραγική απώλεια».

Τέσσερις από τους άλλους θανάτους περιλαμβάνουν:

  • Μια αγνώστων στοιχείων εξάχρονη μαθήτρια που φοιτούσε στο Ashford Church of England Primary School στην Αγγλία στο Surrey.
  • Ένα μαθητής δημοτικού που φοιτούσε στο σχολείο St John’s School στο Ίλινγκ, στο δυτικό Λονδίνο.
  • Ένα 12χρονο αγόρι που φοιτούσε στο σχολείο Colfe’s School στο Lewisham του νοτιοανατολικού Λονδίνου.
  • Ένα αγνώστου ταυτότητας παιδί στο δημοτικό σχολείο Morelands στο Waterlooville.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ