Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει σε περίπτωση επίθεσης στη Σουηδία ή τη Φινλανδία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας στις 29-30 Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αιτήσεις προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι τα πρωτόκολλα προσχώρησης που υπογράφηκαν μετά την αίτηση των δύο χωρών εγκρίθηκαν από τα κοινοβούλια 28 χωρών μελών, εκτός από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι και οι υπόλοιπες δύο χώρες θα εγκρίνουν τα αιτήματα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν εκπληρώσει τις απαιτήσεις του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία τον Ιούνιο.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει και αυστηροποιήσει τον αντιτρομοκρατικό της νόμο, έχει άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων και ότι οι δύο χώρες έχουν μακροπρόθεσμη δέσμευση για συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τονίζοντας ότι η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη συμμαχία, ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Οι δύο χώρες συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, είτε στρατιωτικές είτε πολιτικές. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση ή επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Σουηδίας ή της Φινλανδίας, είναι αδιανόητο να μην αντιδράσει το ΝΑΤΟ».

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έδωσε επίσης πληροφορίες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Βουκουρέστι, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης της Ουκρανίας και δήλωσε ότι οι υπουργοί θα αποφασίσουν να αυξήσουν τη μη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα θα υποστηρίξουν τη μετάβαση της Ουκρανίας από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, το δόγμα και την εκπαίδευση της σοβιετικής εποχής στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και ότι η Ουκρανία χρειάζεται πυρομαχικά και ορισμένα υλικά για τα όπλα της σοβιετικής εποχής.

Δήλωσε επίσης ότι ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαθέτουν εγκαταστάσεις για την παραγωγή τέτοιων υλικών και ότι η παραγωγή αυτών των υλικών έχει αυξηθεί.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενημέρωσε ότι στη συνάντηση στο Βουκουρέστι θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και οι υπουργοί Εξωτερικών της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα στη συνάντηση και δήλωσε:

«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλος, αλλά επιταχύνει τον στρατιωτικό της εκσυγχρονισμό, αυξάνοντας την παρουσία της στην περιοχή της Αρκτικής, στα Δυτικά Βαλκάνια, στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο. Θέλει επίσης να ελέγξει τις κρίσιμες υποδομές των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε την επικίνδυνη εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επομένως, πρέπει να αξιολογήσουμε την εξάρτησή μας από όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, όχι μόνο από την Κίνα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι το ουκρανικό προσωπικό εκπαιδεύτηκε για τα συστήματα αεράμυνας που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία, αλλά ότι η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιήθηκε στο έδαφος του ΝΑΤΟ και όχι στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της Πολωνίας για συστήματα αεράμυνας Patriot από τη Γερμανία, ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι η παροχή συγκεκριμένων συστημάτων αποτελεί εθνική απόφαση των κρατών μελών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ