Στις 4 Ιανουαρίου ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της Οξφόρδης στη Βρετανία

Το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca δίνουν οι βρετανικές Αρχές.

Τη στιγμή που στην ΕΕ «τρέχουν» οι διαδικασίες για τη διανομή 200 εκατ. δόσεων, στο Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται για το δεύτερο εμβόλιο, αυτό της Pfizer. Σύμφωνα με την «Telegraph», η διαδικασία χορήγησης του εμβολίου της Οξφόρδης θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου και στόχος είναι να εμβολιάζονται 1 εκατ. άνθρωποι την εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: φυλάσσεται σε θερμοκρασίες ενός συμβατικού ψυγείου, με συνέπεια να είναι πιο εύκολη η συντήρηση και η διανομή του.

Στη Βρετανία έχουν ήδη χορηγηθεί 600.00 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα καταφέρει να επιτύχει 40 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη μετατροπή μεγάλων χώρων όπως στάδια και συνεδριακά κέντρα για μαζικούς εμβολιασμούς, ενώ η συνδρομή των εθελοντών θα είναι καίρια.

Εύποροι Βρετανοί πληρώνουν για να έχουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο

Ηδη πάντως, έχουν αρχίσει να διαρρέουν καταγγελίες για πλούσιους Βρετανούς που εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να πληρώσουν… αδρά ιδιωτικά ιατρεία, προκειμένου να αποκτήσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στους «Sunday Times», ο δρ. Ροσάν Ράβιντραν, ιδιοκτήτης της Klnik, μια ιδιωτική κλινική στο Τσέσαϊρ, ήδη κάποιοι από τους πλέον εύπορους Βρετανούς κάνουν κινήσεις ώστε με «όχημα» το χρήμα να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο, δίχως να περιμένουν στην… ουρά.

O γιατρός υποστήριξε ότι «είχα ήδη έναν που μου είπε, θα σου δώσω 2.000 λίρες για το εμβόλιο». Παρά ταύτα, μέχρι στιγμής το εμβόλιο διακινείται μόνο μέσω του NHS, του βρετανικού ΕΣΥ, με συνέπεια να μη δίνεται χώρος για «παιχνίδια» μέσω ιδιωτικών κλινικών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ