Στην αναμονή η Ουκρανία: Χρειάζονται μήνες για τα αμερικανικά Abrams

Η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πλεονάζοντα άρματα μάχης, ότι θα αγοραστούν νέα άρματα μάχης για την Ουκρανία και ότι επομένως θα χρειαστούν μήνες για την αποστολή των αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα στείλει άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Γερμανίας σχετικά με τη χορήγηση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά το θέμα που προέκυψε ήταν το πότε θα παραδίδονταν τα εν λόγω άρματα μάχης στην Ουκρανία, το νωρίτερο.

Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν «έχουν οι ΗΠΑ έλλειψη M1 Arbrams; Γιατί δεν τα προμηθευτήκατε από τα αποθέματα των ΗΠΑ για να τα φέρετε στον πόλεμο το συντομότερο δυνατό; Η προμήθεια με αυτόν τον τρόπο δεν σημαίνει ότι τα άρματα δεν μπορούν να σταλούν πριν από ένα χρόνο;» απάντησε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν πλεονάζοντα άρματα, οπότε η προμήθεια των αρμάτων M1 Abrams στην Ουκρανία θα διαρκέσει μήνες».

Αναφέροντας ότι τα άρματα θα αγοραστούν με τα χρήματα που θα διατεθούν από το Ταμείο Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), η Σινγκ δήλωσε ότι οι εργασίες συνεχίζονται για να καθοριστούν οι διαδικασίες εκπαίδευσης, συντήρησης και επισκευής για τα εν λόγω άρματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον λόγο της αλλαγής της άποψης της αμερικανικής κυβέρνησης ότι «τα άρματα μάχης Abrams δεν δόθηκαν στην Ουκρανία με την αιτιολογία ότι υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες στη συντήρηση και την επισκευή των αρμάτων μάχης Abrams» σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Σινγκ δήλωσε ότι «επιμένουμε στις δηλώσεις που κάναμε εδώ και στις δηλώσεις του Υπουργού και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Αυτά θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν και να συντηρηθούν. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής Ουκρανίας του Υπουργού με εταίρους και συμμάχους, είδαμε δεσμεύσεις για δυνατότητες που μπορούν να σταλούν στο πεδίο της μάχης αμέσως ή σύντομα. Η απόφασή μας να παραδώσουμε τα άρματα μάχης Abrams αποτελεί μέρος αυτού και αποδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας. Ήταν λογικό από άποψη χρόνου να το ανακοινώσουμε αυτό την ίδια στιγμή που οι εταίροι και σύμμαχοί μας ανακοίνωναν όπλα για την Ουκρανία».

Η περιγραφή των αρμάτων μάχης Abrams από την αμερικανική κυβέρνηση ως «μακροπρόθεσμη δέσμευση» και η απόφασή της να αγοράσει τα άρματα αντί να τα εντάξει στον κατάλογο του στρατού ερμηνεύονται ως μια προσπάθεια να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν ήταν σκόπιμο σε αυτό το στάδιο να δοθούν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, επικαλούμενη τη συντήρηση, την επισκευή και την εκπαίδευση.

Υποστηρίχθηκε ότι η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία πριν από τις ΗΠΑ στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας 50 χωρών, γνωστή ως Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στη βάση Ραμστάιν στη Γερμανία στις 18-20 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, η άρνηση του Βερολίνου να δώσει έγκριση σε άλλες χώρες που ήθελαν να δώσουν γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης στην Ουκρανία προκάλεσε αντιδράσεις.

Προφανώς η απροθυμία της Γερμανίας να προμηθεύσει άρματα μάχης στην Ουκρανία πριν από τις ΗΠΑ και η άρνησή της να εγκρίνει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης στον ουκρανικό στρατό από άλλα κράτη ανάγκασε την Ουάσινγκτον να κάνει αυτό το βήμα.

Ταυτόχρονα με την απόφαση των ΗΠΑ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα προμήθευε άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και ότι θα ενέκρινε την προμήθεια αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής από άλλες χώρες στην Ουκρανία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ