Στη δημοσιότητα οι συνομιλίες Πούτιν – Μακρόν: Τι έλεγαν 4 ημέρες πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ «Ένας Πρόεδρος, Η Ευρώπη και ο Πόλεμος», το ρίχνει φως στη διπλωματική προσπάθεια του Μακρόν να προσεγγίσει τη Ρωσία.

Πρόκειται για συνομιλία μεταξύ Μακρόν και Πούτιν στις 20 Φεβρουαρίου, μόλις 4 ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εν μέσω κλιμάκωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο, επιχειρώντας να «κλείσει» Μπάιντεν – Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν φάνηκε να απορρίπτει εντελώς την πρόταση αλλά δεν ήταν πρόθυμος να μιλήσει ξεκάθαρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθούσε να λάβει μια ξεκάθαρη απάντηση αλλά ο Ρώσος πρόεδρος μιλούσε για χόκεϊ και απέφευγε να ορίσει μια ημερομηνία. «Για να είμαι τελείως ειλικρινής μαζί σας, ήθελα να πάω για χόκεϊ επί πάγου, επειδή αυτήν τη στιγμή είμαι στο γυμναστήριο. Αλλά πριν ξεκινήσω τη γυμναστική μου, υπόσχομαι ότι θα καλέσω τους συμβούλους μου. Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε», είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν προτού κλείσει το τηλέφωνο.

Η πλευρά της γαλλικής προεδρίας θεώρησε ότι πρόκειται για καλό σημάδι, ελπίζοντας σε μια συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Ρωσίας. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα μετά τη συνομιλία με τον Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Guy Lagache κατέγραψε εμπιστευτικές συνομιλίες του Μακρόν με άλλους αρχηγούς κρατών, χωρίς πάντως να είναι ξεκάθαρο εάν αυτοί είχαν ενημερωθεί για αυτό.

Τι είπαν Πούτιν-Μακρόν

Ο Μακρόν ρώτησε ευθέως τον Πούτιν για τις προθέσεις του απέναντι στην Ουκρανία. «Τι μπορώ να πω; Εσείς οι ίδιοι βλέπετε τι συμβαίνει» απάντησε ο Πούτιν, κατηγορώντας την Ουκρανία πως παραβίασε τις συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Πούτιν καταφέρθηκε κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας το Κίεβο πως επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Στην πραγματικότητα, ο αγαπητός μας συνάδελφος κ. Ζελένσκι δεν κάνει τίποτα για να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», ακούγεται να λέει ο Πούτιν. «Σας λέει ψέματα» πρόσθεσε, κατηγορώντας και τον Μακρόν ότι επιδιώκει αναθεώρηση στις συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνε αντέδρασε: «Δεν ξέρω αν ο νομικός σας σύμβουλος έχει μάθει νομικά. Όσο για μένα, απλώς κοιτάζω τα κείμενα και προσπαθώ να τα εφαρμόσω».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

«Μα, δεν μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις των αυτονομιστών», του απάντησε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή, λέγοντας ότι θα παροτρύνει τον Ζελένσκι να «ηρεμήσει τους πάντες» όχι μόνο στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μην ενδώσετε σε προκλήσεις οποιουδήποτε είδους τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε στον Πούτιν.

Πώς έκλεισε η συνομιλία Μακρόν-Πούτιν

«Σε ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση, Βλαντίμιρ. Θα μείνουμε σε επαφή σε πραγματικό χρόνο. Όταν υπάρχει κάτι, καλέστε με», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Σας ευχαριστώ, κ. πρόεδρε» είπε ο Πούτιν, μιλώντας γαλλικά.

Έντονη αντίδραση από Ζαχάροβα

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αντέδρασε λέγοντας ότι το Παρίσι παραβίασε την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Γαλλίας. Πρόσθεσε ότι αυτή η κίνηση αποκαλύπτει την προσέγγιση της Γαλλίας στη διπλωματία.

«Όταν πραγματοποιούνται κλήσεις σε επίπεδο ηγεσίας, φυσικά πρόκειται για εμπιστευτικό σενάριο, φυσικά είναι συνομιλίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Αποδείχθηκε ότι πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Μακρόν κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, ολόκληρη η συνομιλία καταγράφηκε από δημοσιογράφους, οι οποίοι τη βιντεοσκοπούσαν. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς εκλαμβάνουν τη λέξη «διπλωματία»», είπε η Ζαχάροβα στη ρωσική τηλεόραση.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στη Γαλλία, με δημοσιογράφους, αναλυτές και αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι η διπλωματική προσέγγιση του Μακρόν δεν είχε αποτέλεσμα. Η δε, δημοσιοποίηση συνομιλιών στο ντοκιμαντέρ ήταν λανθασμένη κίνηση, ιδίως σε ένα τόσο ευαίσθητο σημείο της γεωπολιτικής κατάστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ