Σουηδία για Nord Stream: Επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ, βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών

Ίχνη από εκρηκτικά εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας, κατά τις οποίες επιβεβαιώνεται το σενάριο της δολιοφθοράς.

«Η ανάλυση που έχει γίνει τώρα δείχνει ίχνη εκρηκτικών σε πολλά από τα αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εισαγγελική αρχή και επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως όλον αυτόν τον καιρό, η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία ερευνούν πώς ξεκίνησαν οι διαρροές στους αγωγούς, ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας.

Η Ρωσία προσπάθησε να αποδώσει ευθύνες στη Δύση, ενώ η Ευρώπη έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς.

Στις 29/10, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατηγόρησε τη Βρετανία για την καταστροφή του Nord Stream, ανακοινώνοντας ότι «το (Βασιλικό) Βρετανικό Ναυτικό ήταν υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του σαμποτάζ με την ανίταναξη των αγωγών Nord Stream 1 και 2», ενώ κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» από την πλευρά των Βρετανών.

Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό, με τον οποίο κατηγορεί ευθέως ένα κορυφαίο μέλος του ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αντιπρόσωποι αυτής της μονάδας του Βρετανικού (Βασιλικού) Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου φέτος, ανατινάζοντας τους αγωγού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2»

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ