Σλοβακία: Παρέλαβε την πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου SputnikV

Οι αρχές στη Σλοβακία παρέλαβαν σήμερα το πρώτο φορτίο του ρωσικού εμβολίου SputnikV.

Η Σλοβακία, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο από την Covid-19, παρέλαβε την πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V τη Δευτέρα, με τις ανακοινώσεις να γίνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η χώρα γίνεται έτσι η δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ουγγαρία, που παραλαμβάνει το ρωσικό εμβόλιο.

«Βλέπετε πίσω μου την πρώτη αποστολή από τα δύο εκατομμύρια εμβόλια που παραγγείλαμε», είπε ο Ίγκορ Μάτοβιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Κόσιτσε, όπου ένα αεροσκάφος μετέφερε αυτήν την παρτίδα των 200.000 δόσεων.

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό «είναι σωστό να αγοράζουμε το ρωσικό εμβόλιο επειδή η Covid-19 δεν γνωρίζει από γεωπολιτική». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «δεν θα είχε πρόβλημα» να εμβολιαστεί με το Sputnik-V.

Ο υπουργός Υγείας Μάρεκ Κράιτσι είπε από την πλευρά του ότι θα υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο θα εγκρίνεται η χρήση των ρωσικών εμβολίων στο έδαφος της Σλοβακίας, μολονότι δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

«Θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες προτού να μπορέσουμε να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε» τον κόσμο, πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες 14 ημέρες η Σλοβακία καταγράφει κατά μέσο όρο 22,66 θανάτους από Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

Επισημαίνεται, δε, πως σε συζητήσεις για την απόκτηση και την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V βρίσκεται και η Αυστρία.

Αποτελεσματικότητα άνω του 90%

Η Ρωσία ενέκρινε το εμβόλιο αυτό από τον περασμένο Αύγουστο, προτού να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας, ένα γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Όμως τον Φεβρουάριο η ιατρική επιθεώρηση The Lancet δημοσίευσε αποτελέσματα δοκιμών που δείχνουν ότι το Sputnik-V είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90%.

Το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, που βοήθησε στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του εμβολίου ανέφερε ότι περισσότερες από 35 χώρες το έχουν ήδη παραγγείλει.

Αντί να εξάγει το εμβόλιο, η Μόσχα ελπίζει ότι θα καταλήξει σε συμφωνίες για την παραγωγή του σε τοπικά εργοστάσια. Ήδη, το Sputnik-V παράγεται σε μονάδες στη Βραζιλία, την Ινδία, το Καζακστάν και τη Νότια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ