Σεισμός στην Τουρκία: 1.498 νεκροί και 2.834 κατεστραμμένα κτίρια

Εξαιτίας της σειράς σεισμών που ξεκίνησαν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ανατολίας της Τουρκίας στις 6 Φεβρουαρίου 2023, στις 04.17 τοπική ώρα Τουρκίας, επλήγησαν πολλές επαρχίες, ιδίως οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμανμάρας, ενώ ζημιές και καταστροφές υπέστησαν οι επαρχίες Χατάι, Αντιγιαμάν, Γκαζιάντεπ, Ντιγιάρμπακιρ, Μαλάτια, Οσμάνιγιε, Ελαζίγκ, Κιλίς, Σανλιούρφα και Άδανα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), μέχρι τις 17.30 υπήρξαν 1.498 θύματα, 2.834 κτίρια κατέρρευσαν και 8.533 άνθρωποι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα δύο ανεξάρτητων σεισμών που σημειώθηκαν αντίστοιχα στις 04.17 τοπική ώρα στην Τουρκία με επίκεντρο το Γκαζιαντέπ και στις 13.24 τοπική ώρα στην Τουρκία με επίκεντρο το Καχραμανμάρας, καθώς και περισσότερων από 100 σχετικών μετασεισμών.

Ο ισχυρότερος σεισμός από το 1939

Η κύρια διαφορά που διακρίνει αυτόν τον σεισμό, ο οποίος καταγράφηκε ως ο ισχυρότερος σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκική Δημοκρατία 84 χρόνια μετά τον σεισμό του Ερζιντσάν με μέγεθος 7,9 βαθμών το 1939, από τον μεγάλο σεισμό του Ερζιντσάν είναι ότι οι σεισμοί αυτοί ήταν ανεξάρτητοι και σημειώθηκαν με διαφορά 9 ωρών μεταξύ τους και ότι, μαζί με τους μετασεισμούς τους, έγιναν έντονα αισθητοί σε πολλές περιοχές της Τουρκικής Δημοκρατίας και σε άλλες χώρες.

seismos-tourket.jpg

Έρευνες στα συντρίμμια για επιζώντες – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δήλωση στις 05.34 τοπική ώρα στην Τουρκική Δημοκρατία μετά τον σεισμό στην περιοχή Παζαρτζίκ της Καχραμανμάρας, λέγοντας ότι ομάδες έρευνας και διάσωσης στάλθηκαν αμέσως στις σεισμόπληκτες περιοχές και ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, η AFAD, οι διοικητικές αρχές και όλοι οι άλλοι φορείς άρχισαν τις απαραίτητες εργασίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρακολουθούσε τη διαδικασία στην Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), δήλωσε: «Το κράτος μας ανέλαβε δράση με όλους τους θεσμούς του, αρχής γενομένης από τη στιγμή του σεισμού, και κινητοποιήθηκαν όλα τα μέσα». Εν τω μεταξύ, κατόπιν εντολής του Προέδρου μας, όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

tourkia-seismos.jpg

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι όλες οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στάλθηκαν στις σεισμικές ζώνες στις 05.15 και ότι εκδόθηκε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Κάνοντας τη δεύτερη ανακοίνωση στις 05.38 τοπική ώρα Τουρκίας, ο Σοϊλού δήλωσε ότι όλες οι ομάδες βρίσκονταν σε υψηλή επιφυλακή και ότι είχε εκδοθεί το επίπεδο συναγερμού 4, το οποίο περιλαμβάνει διεθνή βοήθεια.

Στις 07.22 (τοπική ώρα Τουρκίας), η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωσε ότι οι δυνατότητες όλων των φορέων εκμετάλλευσης GSM αυξήθηκαν ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι κάτοικοι της περιοχής και ότι η υπηρεσία διαδικτύου θα αποκατασταθεί με την επαναλειτουργία των κλειστών γραμμών.

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας ανέφερε ότι η επικεφαλίδα «Έκτακτη ανάγκη από σεισμό» έχει διατεθεί για χρήση από το Κέντρο Επικοινωνιών της Προεδρίας (CİMER) και ότι έχουν ληφθεί αιτήσεις.

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας έχει καλέσει όλους τους υπαλλήλους της στο κτίριο της Διεύθυνσης για να βοηθήσουν στις εργασίες που γίνονται.

Στις 11.20 τοπική ώρα Τουρκίας, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Δημοκρατίας της Τουρκίας Μαχμούτ Οζέρ ανακοίνωσε ότι η εκπαίδευση αναστέλλεται για δύο εβδομάδες στις επαρχίες Καχραμανμάρας, Χατάι, AΑντιγιαμάν και Μαλάτια και στις 17.10, η εκπαίδευση αναστέλλεται για μία εβδομάδα σε όλη την Τουρκική Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα τάγματα διάσωσης από φυσικές καταστροφές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στάλθηκαν στο Χατάι, τη Μαλάτια, το Οσμάνιγιε και το Καχραμανμάρας, ενώ κομάντος στάλθηκαν στις σεισμογενείς περιοχές για να υποστηρίξουν τα έργα και ότι περισσότεροι από 3.000 Τούρκοι στρατιώτες συμμετείχαν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στις σεισμογενείς περιοχές. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι, στο πλαίσιο του «Διαδρόμου Αεροπορικής Βοήθειας» που δημιούργησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, 17 αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνεχείς πτήσεις βοήθειας προς το Γκαζιαντέπ και τα Άδανα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης καθηγητής Ερόλ Οζβάρ δήλωσε ότι η περίοδος εκπαίδευσης και κατάρτισης του εαρινού εξαμήνου ανεστάλη στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης των δέκα επαρχιών που επλήγησαν από τον σεισμό στο Καχραμανμάρας. Η περίοδος εκπαίδευσης και κατάρτισης του εαρινού εξαμήνου αναβλήθηκε στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις επαρχίες όπου επλήγησαν μέχρι μια ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, προκειμένου να διατεθούν οι κοιτώνες και οι εγκαταστάσεις των πανεπιστημιουπόλεων όταν χρειαστεί.

Όλοι οι δημόσιοι φορείς, ιδίως εκείνοι που διαθέτουν ομάδες έρευνας και διάσωσης, έχουν αποσταλεί στην περιοχή και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και βρίσκονται υπό έλεγχο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ