Ρωσικά πλοία – Ουκρανία: Πώς τους… έπιασαν στον ύπνο οι Ουκρανοί

Ρωσικά πλοία – Ουκρανία: Αποκαλυπτικό βίντεο δείχνει πώς οι Ουκρανοί διέλυσαν το μεγάλο αποβατικό πλοίο Orsk

Πριν από λίγες ημέρες οι Ρώσοι πανηγύριζαν για την κατάληψη του λιμανιού στο Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμιζε μάλιστα τη σημασία του λιμανιού αυτού για τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού ενώ τα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίαζαν ως σχεδόν απόλυτη την επικράτηση του ρωσικού ναυτικού. Όμως, οι ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν στην αντεπίθεση και πέτυχαν ένα εντυπωσιακό χτύπημα με ουσιαστικό αντίκτυπο τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στον επικοινωνιακό πόλεμο που μαίνεται με ιδιαίτερη ένταση.

Οι Ουκρανοί κατάφεραν να καταστρέψουν ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της πόλης από τις 21 Μαρτίου και ταυτόχρονα να προκαλέσουν ζημιές σε ένα ακόμη ρωσικό πλοίο. Πώς συνέβη αυτό; Καθώς φαίνεται, οι Ρώσοι ουσιαστικά πέτυχαν ένα εντυπωσιακό «αυτογκόλ», δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο με το ξεφόρτωμα ενισχύσεων στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ. Το αποτέλεσμα ήταν το απευθείας πλήγμα με τακτικό βαλλιστικό όπλο, καθώς οι Ρώσοι έδωσαν ουσιαστικά τις  συντεταγμένες στους Ουκρανούς… από μόνοι τους.

Χρησιμοποιήθηκε βαλλιστικός πύραυλος;

Την ίδια ώρα, νέα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν το πλοίο Orsk να φλέγεται και ταυτόχρονα δύο ακόμη πλοία του ρωσικού στόλου να απομακρύνονται από το λιμάνι προκειμένου να αποφύγουν τις συνεχείς εκρήξεις που σημειώνονται στο Orsk. Ωστόσο, όπως φαίνεται σε ένα ακόμη βίντεο το πρώτο πλοίο φεύγει με την πλώρη του να καπνίζει και το δεύτερο πλοίο να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά με μια μεγάλη φωτιά να φαίνεται μπροστά από τη γέφυρα. Το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε ότι το βίντεο που δείχνει το ρωσικό πλοίο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες μετά την έκρηξη τραβήχτηκε μέσα από το Μπερντιάνσκ.

Οι πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επίθεση των Ουκρανών στο Μπερντιάνσκ ανέφεραν αρχικά ότι χρησιμοποιήθηκε βαλλιστικός πύραυλος ή ότι έγινε επιχείρηση από το έδαφος. Όπως προκύπτει όμως από το οπτικοακουστικό υλικό που έδειξε ο ΣΚΑΙ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, οι Ουκρανοί έριξαν μέσα στο λιμάνι δεκάδες αυτοσχέδιες βόμβες, μερικές από τις οποίες βρήκαν τον στόχο τους.

Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις απώλειες από την επίθεση. Αντίθετα η υφυπουργός άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, όταν ρωτήθηκε για το Orsk είπε κατηγορηματικά: «Ναι, καταστράφηκε» Σύμφωνα με την Χάνα Μαλιάρ, το πλοίο ήταν σε θέση να μεταφέρει 45 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 ανθρώπους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ