Η Ρωσία λέει ότι κατέστρεψε όπλα Δυτικών στην Ουκρανία

Ο στρατός της Ρωσίας δήλωσε το Σάββατο (21/05) ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο φορτίο όπλων από χώρες της Δύσης στην περιοχή Ζιτομίρ της Ουκρανίας, δυτικά του Κιέβου, χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ Kalibr που εκτοξεύονται από τη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το πλήγμα εξουδετέρωσε «μια μεγάλη παρτίδα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες» και προοριζόταν για τα ουκρανικά στρατεύματα στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου διεξάγονται οι μάχες.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής, η εν λόγω αναφορά δεν έχει επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο και στην οποία αναφερόταν, επίσης, ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και κατέρριψαν δύο ουκρανικά αεροσκάφη Su-25 και 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Κατά την τελευταία του ενημέρωση για τον πόλεμο, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η Ρωσία είχε πλήξει πολλές ουκρανικές θέσεις διοίκησης.

Επισημαίνεται ότι η Δύση έχει αυξήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου και ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να τις αναχαιτίσει και να τις καταστρέψει. Η Μόσχα, μάλιστα, λέει ότι οι δυτικές παραδόσεις όπλων προς το Κίεβο και η επιβολή δραστικών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας ισοδυναμούν με «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Θέλει διεθνή συμφωνία για να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις η Ρωσία

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρότεινε την Παρασκευή (20/05) μια επίσημη συμφωνία με τους συμμάχους της χώρας για την εξασφάλιση ρωσικής αποζημίωσης για τις ζημιές που προκάλεσαν οι δυνάμεις της κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, ο Ζελένσκι, ο οποίος λέει ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερες υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα έδειχνε στις χώρες που σχεδιάζουν επιθετικές ενέργειες ότι θα πρέπει να πληρώσουν για τις πράξεις τους.

«Καλούμε τις χώρες-εταίρους να υπογράψουν μια πολυμερή συμφωνία και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι όλοι όσοι υπέστησαν ζημιές από τις ρωσικές ενέργειες, θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση για όλες τις απώλειες», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στο Facebook.

Ο Ζελένσκι ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας, τα ρωσικά κεφάλαια και η ρωσική περιουσία στα κράτη που θα υπογράψουν τη συμφωνία, θα κατασχεθούν. Στη συνέχεια, όπως τόνισε, θα κατευθυνθούν σε ένα ειδικό ταμείο αποζημιώσεων, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να σημειώνει: «Αυτό θα ήταν δίκαιο, και η Ρωσία θα νιώσει το βάρος κάθε πυραύλου, κάθε βόμβας, κάθε οβίδας που μας εκτόξευσε».

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/516360280162684/

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ