Ρώμη: Σε υπόνομο βρέθηκε άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή

Άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή, του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, σε φυσικό μέγεθος, ανακαλύφθηκε στη διάρκεια εργασιών επισκευής αποχετεύσεων κοντά στην Αππία Οδό, τον πρώτο μεγάλο δημόσιο δρόμο της αρχαίας Ρώμης.

Η ανακάλυψη έγινε, με το πρόσωπο να αναδύεται πρώτο, ενώ μια μπουλντόζα έσκαβε ανάμεσα σε παλιές σωληνώσεις που έπρεπε να αντικατασταθούν. Αμέσως επενέβη η αρχαιολόγος που επέβλεπε τις εργασίες.

«Αυτό το πρόσωπο εμφανίστηκε και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε αμέσως ως χαρακτήρας ντυμένος σαν τον Ηρακλή», είπε στο Reuters η Φραντσέσκα Ρομάνα Παολίλο, αρχαιολόγος στο πάρκο Appia Antica.

Το μαρμάρινο γλυπτό, που δείχνει μια μορφή του Ηρακλή με το δέρμα λιονταριού και το ρόπαλο, που είναι σήμα κατατεθέν του ήρωα, ανακαλύφθηκε στις 25 Ιανουαρίου στο πάρκο Σκοτ, μέρος της καταπράσινης περιοχής Appia Antica.

Έχει, μάλιστα, ρυτίδες στο μέτωπο που είναι χαρακτηριστικές απεικονίσεις αυτοκρατόρων από τον 3ο αιώνα, μια εποχή βαθιάς κρίσης για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

agalma-irakli.jpg

Ποιον αυτοκράτορα αναπαριστά το άγαλμα

Το γλυπτό έχει «καθαρή ομοιότητα» με τον αυτοκράτορα Δέκιο, ο οποίος κυβέρνησε τη Ρώμη από το 249 έως το 251 μ.Χ., είπε η Παολίλο, προσθέτοντας ότι είναι «αρκετά σπάνιες» οι ανακαλύψεις απεικονίσεων Ρωμαίων ηγετών με τα χαρακτηριστικά του Ηρακλή.

Το άγαλμα, που αποτελείται από πολλά σπασμένα κομμάτια και υπέστη ζημιά κατά την ανακάλυψή του, καθαρίζεται και αποκαθίσταται.

Το Reuters είδε το άγαλμα ενώ ήταν αποθηκευμένο σε αρχαία ρωμαϊκή δεξαμενή νερού που μετατράπηκε σε αποθήκη. Μόλις επισκευαστεί, το άγαλμα θα εκτεθεί σε δημόσιο χώρο.

Ο Δέκιος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που σκοτώθηκε σε μάχη, πολεμώντας εναντίον των Γότθων στο έδαφος της σημερινής Βουλγαρίας, και ήταν πίσω από τον πρώτο οργανωμένο διωγμό χριστιανών.

Όσον αφορά την αρχαία ιστορία της Ρώμης, οι τυχαίες ανακαλύψεις αρχαιολογικών θησαυρών δεν είναι ασυνήθιστες όταν σκάβονται δρόμοι ή πάρκα της πόλης.

Τον Ιανουάριο, αρχαιολόγοι είπαν ότι είχαν εγκαταλείψει την αναζήτηση των υπολειμμάτων του ανοίγματος της Αππίας Οδού, καθώς τα υπόγεια ύδατα καθιστούσαν αδύνατο να σκάψουν πιο βαθιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ