Ρώμη: Πώς τα υπόγεια ύδατα εμποδίζουν την αποκάλυψη της περίφημης Αππίας Οδού

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ιταλοί αρχαιολόγοι που επιχειρούν να φέρουν στο φως το πρώτο χιλιόμετρο της περίφημης Αππίας Οδού, του μεγαλύτερου δρόμου στην αρχαία Ρώμη.

Αιτία τα υπόγεια ύδατα που καθιστούν αδύνατη την ανασκαφή σε μεγάλο βάθος.

Ο Άππιος Κλαύδιος Καίκος ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. την κατασκευή της «βασίλισσας όλων των οδών» (regina viarum), η οποία συνέδεε τη Ρώμη με το Μπρίντιζι ( Βρινδήσιον) στο νοτιοανατολικό άκρο της Ιταλίας, στρατηγικής σημασίας λιμάνι για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το «πρώτο χιλιόμετρο» της Αππίας Οδού εκτιμάται πως βρίσκεται περίπου οκτώ μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, δίπλα στα αρχαία Λουτρά του Καρακάλλα. Ωστόσο, η πολύμηνη προσπάθεια των αρχαιολόγων να το φέρουν στο φως αναμένεται να εγκαταλειφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι ανασκαφές έφθασαν σε βάθος 6 μέτρων αλλά «τα υπόγεια ύδατα μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε», είπε σε δημοσιογράφους ο καθηγητής αρχαιολογίας Ρικάρντο Σαντάντζελι Βαλεντσάνι.

https://www.youtube.com/watch?v=mNgbSnYt9S8

Η ανασκαφή δεν θεωρείται αποτυχημένη καθώς έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα όπως ένα αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα και ένα από τα παλαιότερα νομίσματα που κόπηκε στο παπικό νομισματοκοπείο (690-730 μ.Χ.).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ