Ραμαζάνι: Τι είναι και πότε τελειώνει – Οι κανόνες, οι αμαρτίες, η διατροφή

Από σήμερα 13 Απριλίου μέχρι και τις 12 Μαΐου ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος θα γιορτάζει το Ραμαζάνι.

Το Ραμαζάνι θεωρείται από τους μουσουλμάνους ως μια ιερή περίοδος, τους κανόνες τους οποίους που ακολουθούν ευλαβικά ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς πιστοί του ισλαμισμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, περίπου το 97% των μουσουλμάνων τηρεί απαρέγκλιτα, κάθε χρόνο, τους κανόνες του Ραμαζανιού.

Τι είναι το Ραμαζάνι

Η λέξη Ραμαζάνι, ουσιαστικά είναι η αραβική ονομασία για τον ένατο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.

Πρόκειται για έναν μήνα που οι μουσουλμάνοι θεωρούν ιερό, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, τότε ήταν που παραδόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους, ως ένας οδηγός για τη ζωή τους.

Το Ραμαζάνι, ως μηνιαία εορτή νηστείας, αντιπαραβάλλεται με τη χριστιανική εορτή της Σαρακοστής, με σχεδόν ταυτόσημο χαρακτήρα, όχι όμως με ερμηνεία περί της «παράδοσης Ευαγγελίου».

Σύμφωνα με τον κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο, κάθε χρόνο το Ραμαζάνι εορτάζεται κατά 10 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου έτους.

Αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες όπου στηρίζεται το Ισλάμ, με τους υπόλοιπους να είναι η Πίστη, η Προσευχή, η Ελεημοσύνη και το Ιερό Προσκύνημα Χατζ.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, επικρατεί μια περίοδος αυστηρής νηστείας, με εκατομμύρια πιστούς να απέχουν από διάφορες σωματικές και πνευματικές απολαύσεις, από τη στιγμή που ο ήλιος θα ανατείλει, μέχρι και τη δύση του.

Σκοπός της νηστείας αυτής είναι η πνευματική και σωματική κάθαρση των μουσουλμάνων, καθώς και η ενδυνάμωση της σχέσης τους με τον Αλλάχ, ενώ το κοράνι την χαρακτηρίζει ως μια περίοδο Αναγέννησης.

Κανόνες Ραμαζανιού

Ουσιαστικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι άνθρωποι που ασπάζονται το ισλάμ, απαγορεύεται να καταναλώνουν τροφή, νερό και άλλα ροφήματα, να καπνίζουν, καθώς και να έχουν σεξουαλικές επαφές.

Παράλληλα, το κοράνι επιβάλλει στους πιστούς να απέχουν από μια σειρά αμαρτωλών συμπεριφορών, όπως είναι το ψέμα, η συκοφαντία, η ζηλοφθονία, η πλεονεξία και η ψευδομαρτυρία, ενώ τους ενθαρρύνει να δωρίζουν χρήματα σε φιλανθρωπίες.

Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση που τους περιμένει κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μουσουλμάνοι συνηθίζουν να καταναλώνουν ένα γεύμα νωρίς το πρωί, πριν την αυγή, που λέγεται «σαχούρ».

Έπειτα, όταν ο ήλιος δύσει, η νηστεία καταλύεται και οι πιστοί μπορούν να δειπνήσουν.

Όπως αναφέρθηκε πριν, όλοι σχεδόν οι μουσουλμάνοι ακολουθούν ευλαβικά το Ραμαζάνι. Από τους κανόνες του, μπορεί κανείς να παρεκκλίνει μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Πιο συγκεκριμένα, από την υποχρεωτική νηστεία απαλλάσσονται:

  • Όσοι είναι άρρωστοι, ή όσων η υγεία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τη νηστεία
  • Τα παιδιά – αν και μερικά από αυτά ακολουθούν το Ραμαζάνι από μικρή ηλικία
  • Οι έγκυες γυναίκες καθώς και αυτές που θηλάζουν
  • Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσης
  • Οι ταξιδιώτες

Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή χαράς, η οποία ονομάζεται «ιντ αλ-φιτρ» («διακοπή της νηστείας», «Σεκέρ Μπαϊράμ» στα τουρκικά) ή «ιντ αλ-σαρχίρ» («μικρή γιορτή»).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ