Προειδοποίηση ΠΟΥ: Γιατί δεν είναι ακίνδυνη η Ομικρον – «Δεν τελείωσε η πανδημία»

Το αφήγημα για την «ήπια» μετάλλαξη Ομικρον κατέρριψε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εξηγώντας γιατί τελικά δεν είναι τόσο ακίνδυνη. Ζητά επίσης να συνεχιστούν τα κοινωνικά και υγειονομικά μέτρα που «γνωρίζουμε ότι λειτουργούν».

Το μεγάλο ερώτημα για τη μετάλλαξη Ομικρον και πόσο ήπια είναι τελικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου πριν «πανηγυρίσει» ο πλανήτης ότι η πανδημία θα γίνει ενδημική νόσος.

«Η πανδημία δεν είναι καθόλου κοντά στο τέλος» προειδοποιεί εκ νέου ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κρούωντας καμπανάκι ενάντια στο αφήγημα ότι η μετάλλαξη Ομικρον είναι ακίνδυνη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Τέντρος τόνισε: «Μην κάνετε λάθος. Η Ομικρον προκαλεί νοσηλεία και θανάτους, ενώ ακόμη και τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά κατακλύζουν τα νοσοκομεία».

Μάλιστα, έκανε λόγο για πιθανότητα να «προκύψουν νέες παραλλαγές με την απίστευτη αύξηση της Όμικρον σε όλο τον κόσμο».

Τόνισε δε ότι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν παγκοσμίως πάνω από 18 εκατομμύρια περιστατικά και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Όπως ανέφερε επίσης, πρέπει να σταματήσει η πίεση στα συστήματα Υγείας, ειδικά σε χώρες που εξακολουθούν να έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Τώρα δεν είναι η ώρα να τα παρατήσουμε και να κυματίσουμε τη λευκή σημαία» επισήμανε ο Τέντρος. Και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε ακόμα να μειώσουμε σημαντικά τον αντίκτυπο του τρέχοντος κύματος μοιραζόμενοι και χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά εργαλεία υγείας και εφαρμόζοντας μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν».

Έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν Δανία και Ιταλία χθες με 33.493 και 228.179 κρούσματα αντίστοιχα.

Η Γαλλία κατέγραψε σχεδόν μισό εκατομμύρια νέες μολύνσεις (464.769), ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ