Πούτιν: Ο Ερντογάν κάνει πολλά για να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την εξομάλυνση της κατάστασης

Η Μόσχα, σύμφωνα με τον Πούτιν, δεν βλέπει την ετοιμότητα του Κιέβου να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία.

«Το τελικό αποτέλεσμα [της διευθέτησης στην Ουκρανία] δεν εξαρτάται από τους διαμεσολαβητές, αλλά από τα συμβαλλόμενα μέρη να εφαρμόσουν τις συμφωνίες. Βλέπουμε ότι οι αρχές του Κιέβου δεν έχουν τέτοια επιθυμία», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάνει πολλά για να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την εξομάλυνση της κατάστασης» ενώ πρόσθεσε ότι στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, οι πλευρές «κατέληξαν σε συμφωνία, το μόνο που απομένει είναι να την μονογράψουν».

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το Κίεβο προκειμένου να εφαρμοστούν οι συμφωνίες αυτές. «Ωστόσο, οι αρχές του Κιέβου αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αυτές τις συμφωνίες, παρόλο που αυτές [οι συμφωνίες] είχαν πράγματι επιτευχθεί», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα διευκολύνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά ότι θα πρέπει να αρθούν όλες οι απαγορεύσεις για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών.

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας και ο πρόεδρος Ερντογάν προσωπικά έκαναν πολλά για να διασφαλίσουν την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Αλλά αρχικά θέσαμε το θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι συσκευασμένο, δηλαδή ότι θα διευκολύνουμε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά υποθέτουμε ότι θα αρθούν και όλοι οι περιορισμοί που σχετίζονται με πιθανές ρωσικές εξαγωγές σιτηρών», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι αυτό είχε αρχικά συμφωνηθεί και με διεθνείς οργανισμούς.

«Ανέλαβαν [δεσμεύσεις] να τα συσκευάσουν όλα, κανείς δεν έχει αντιταχθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών εταίρων μας. Αλλά ας δούμε τι θα προκύψει από αυτό στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Πούτιν.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη άρει ορισμένους περιορισμούς, ιδίως όσον αφορά την προμήθεια ρωσικών λιπασμάτων.

«Όπως γνωρίζετε, ας πούμε, οι περιορισμοί που σχετίζονται με τις προμήθειες ρωσικών λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά έχουν πράγματι αρθεί από τους Αμερικανούς. Ελπίζω ότι το ίδιο πράγμα, αν θέλουν ειλικρινά να βελτιώσουν την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές, θα συμβεί και με τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών», δήλωσε ο Πούτιν.

Σε ότι αφορά το Συριακό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τους δυτικούς συμμάχους στη Συρία ότι ακολουθούν μια πορεία διαμελισμού του κράτους και λεηλασίας του φυσικού πλούτου της Συρίας.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στα εδάφη που βρίσκονται εκτός του ελέγχου των συριακών αρχών. Βλέπουμε πραγματικές απειλές εγκληματικότητας, εξτρεμισμού και αυτονομισμού να προέρχονται από αυτές τις περιοχές. Η καταστροφική πολιτική των δυτικών χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποιούν ένα ευρύ οπλοστάσιο πολιτικής και οικονομικής επιρροής, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης των επικεφαλής των εγγυητριών χωρών της διαδικασίας της Αστάνα στην Τεχεράνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες σε ορισμένες περιοχές της χώρας».

«Όπως μόλις είπε ο πρόεδρος του Ιράν – [οι ΗΠΑ] λεηλατούν τους φυσικούς πόρους της, προκειμένου να επιφέρουν τελικά τον διαμελισμό του συριακού κράτους», πρόσθεσε ο Πούτιν.

«Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στο τριμερές σχήμα μας με στόχο τη σταθεροποίηση αυτών των περιοχών και την επιστροφή τους στον έλεγχο της νόμιμης συριακής κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι οι χώρες μας θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους προκειμένου να εξαλείψουμε οριστικά τις εναπομείνασες εστίες της διεθνούς τρομοκρατίας στο έδαφος της Συρίας. Η παρουσία του ISIS και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία πρέπει να τερματιστεί για πάντα», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ