Πούτιν: Αν η προσάρτηση γινόταν νωρίτερα δεν θα είχαμε τόσες απώλειες

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις μητέρες των στρατιωτών που συμμετείχαν στη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ότι η χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι οι μητέρες όσων σκοτώθηκαν δεν θα αισθάνονται ξεχασμένες.

Η συνάντηση με τις χαροκαμένες μανάδες ήρθε λίγες ώρες μετά από τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας για διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας.

«Θέλω να ξέρετε ότι μοιραζόμαστε αυτόν τον πόνο μαζί σας και, φυσικά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην αισθάνεστε ξεχασμένες, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να νιώσετε έναν ώμο να στηριχτείτε», είπε.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν ήθελε να μιλήσει σε μητέρες που έχασαν τους γιους τους σε επίσημη γλώσσα.

«Δεν μπορώ να πω τίποτα επίσημο ή τυπικά συλλυπητήρια, αλλά θέλω να ξέρετε ότι εγώ προσωπικά και ολόκληρη η ηγεσία της χώρας μοιραζόμαστε αυτόν τον πόνο και καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ενός γιου, την απώλεια ενός παιδιού, ειδικά για μια μητέρα που γέννησε το παιδί, που το ανέθρεψε», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Θα προσπαθήσω να διασφαλίσω ότι όσα περισσότερα από αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα θα ληφθούν υπόψη και θα χρησιμοποιηθούν στην πραγματική ζωή», υποσχέθηκε.

Βλαντιμίρ Πούτιν

Στη συνάντηση ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε επίσης αυτοκριτική για την προσάρτηση των περιοχών του Ντονμπάς, λέγοντας ότι αν είχε γίνει το 2014 θα είχαν αποφευχθεί πολλές απώλειες.

Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η προσχώρηση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στη Ρωσία θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά το 2014 υπήρχαν ελπίδες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση με τις μητέρες των συμμετεχόντων στον πόλεμο.

«Τώρα έχει γίνει μάλλον προφανές ότι αυτή η επανένωση θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και δεν θα υπήρχαν τόσες πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων, δεν θα είχαν σκοτωθεί τόσα πολλά παιδιά από βομβαρδισμούς και ούτω καθεξής».

Μιλώντας για τα γεγονότα του 2014, σημείωσε ότι η Ρωσία «κινήθηκε [τότε] κάνοντας την υπόθεση ότι ίσως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία και το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ να επανενωθούν με την Ουκρανία στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ».

Να θυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2014 διεξήχθησαν σε αυτές τις περιοχές δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία τους ως «Λαϊκές Δημοκρατίες».

Στις 30 Σεπτεμβρίου, το Κρεμλίνο υπέγραψε τις συμφωνίες για την προσχώρηση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και των περιφερειών Χερσώνα και Ζαπορίζια στη Ρωσία μετά τη διεξαγωγή των αντίστοιχων δημοψηφισμάτων στις περιοχές αυτές. Στις 3 Οκτωβρίου, η Δούμα επικύρωσε αυτές τις συνθήκες.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, ο Πούτιν υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώριση της «ΛΔΝ» και της «ΛΔΛ» με την Ρωσία να εγκαθιδρύει διπλωματικές σχέσεις με τις «δημοκρατίες».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ