Πορτογαλία: Επαναλειτουργούν από σήμερα mall, καφέ και εστιατόρια

Συνεχίζεται η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Πορτογαλία. Τι λειτουργεί ξανά από σήμερα. 

Η Πορτογαλία εισήλθε σήμερα στην τρίτη φάση μιας σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, με την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, του εσωτερικού των καφέ και των εστιατορίων, των αιθουσών θεαμάτων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.

Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, οι αρχές της χώρας είχαν επιβάλει αυστηρό γενικό lockdown προκειμένου να αναχαιτίσουν ένα τρίτο βίαιο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού. Περίπου δέκα δήμοι που καταγράφουν πολύ αυξημένα ποσοστά μολύνσεων δεν ακολούθησαν αυτήν την κίνηση άρσης των περιορισμών.

Οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ισπανία θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τα τέλη του μηνός, όπως και η υποχρέωση για τους επισκέπτες που φθάνουν στην Πορτογαλία να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας χαλάρωσε ωστόσο την Παρασκευή τους περιορισμούς ταξιδιών που ίσχυαν από τα τέλη Ιανουαρίου, αίροντας την αναστολή πτήσεων με τη Βρετανία και τη Βραζιλία για μετακινήσεις που κρίνονται απαραίτητες.

Το επόμενο και τελευταίο στάδιο της σταδιακής άρσης των υγειονομικών περιορισμών προβλέπεται σε δύο εβδομάδες, κυρίως με την επαναφορά δημόσιων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους αν η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης το επιτρέψει, ανέφερε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Παράλληλα με την επαναλειτουργία των σχολείων, που είχαν ξεκινήσει με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι αρχές ξεκίνησαν εκστρατεία ιχνηλάτησης και εμβολιασμού του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το Σαββατοκύριακο, σχεδόν 170.000 εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό που εργάζεται στα σχολεία έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Συνολικά, για έναν πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η Πορτογαλία έχει χορηγήσει 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και 650.000 άνθρωποι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ