Politico: H EE προσφέρει άφθονο χρήμα στον Όρμπαν για να τον αποσπάσουν από τον Πούτιν

Tο ενδεχόμενο να προσφέρουν… οικονομική αποζημίωση στην Ουγγαρία εξετάζουν αξιωματούχοι της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον πρωθυπουργό Βικτόρ Όρμπαν να υπογράψει τις κυρώσεις που προτείνει η Ένωση απέναντι στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν στη Βουδαπέστη ως μέρος της νέας ενεργειακής στρατηγικής του μπλοκ, η οποία πρόκειται να εκπονηθεί την επόμενη εβδομάδα, για να τερματιστεί η εξάρτησή του από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το «διαζύγιο» της ευρωπαϊκής αγοράς από τις εξαγωγές πετρελαίου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό μιας προσοδοφόρας πηγής εσόδων που τον βοηθά να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Η δε εξασφάλιση της υποστήριξης της Ουγγαρίας στο σχέδιο αποκλεισμού όλων των εισαγωγών αργού και διυλισμένων καυσίμων της ΕΕ από τη Ρωσία, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του πολιτικού στόχου της Ένωσης, ενάντια στις ενέργειες του Πούτιν.

Ωστόσο, ο Ορμπάν έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει τις κυρώσεις σε όλη την ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο, από τότε που προτάθηκαν στις 4 Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι ο τερματισμός των εισαγωγών θα έπεφτε σαν «πυρηνική βόμβα» στην οικονομία της Ουγγαρίας.

Οι συνομιλίες μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Βικτόρ Όρμπαν τη Δευτέρα (9/5), ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία και, η επόμενη τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη (1-/5) ακυρώθηκε.

Το σχέδιο «REPowerEU» και που στοχεύει

Το πιο πρόσφατο σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ, που κυκλοφόρησε την Κυριακή, προέβλεπε να δοθεί στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία– που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο – παράταση μέχρι το τέλος του 2024 να συμμορφωθούν με την απαγόρευση για το ρωσικό πετρέλαιο. Η εν λόγω προθεσμία αντιστοιχεί σε δύο χρόνια περισσότερο από την υπόλοιπη ΕΕ. Για την Τσεχική Δημοκρατία θα είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2024.

Ωστόσο, η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο. Οι αξιωματούχοι, υποστήριξαν ότι για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος, θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι μια μορφή οικονομικής αποζημίωσης.

Η Επιτροπή επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς πληρωμής στην επερχόμενη ανακοίνωση ενεργειακής στρατηγικής της, που ονομάζεται REPowerEU, η οποία θα ανακοινωθεί στις 18 Μαΐου και πρόκειται να έχει διαθέσιμα κεφάλαια για χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας. Η στρατηγική REPowerEU στοχεύει να καταργήσει σταδιακά την εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τον χρόνο και το χρήμα ως «επικοινωνούντα δοχεία». «Όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουγγαρία με το REPowerEU, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να απομακρυνθεί από το ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico

Η συζήτηση για την ενέργεια είναι ξεχωριστή από τη διαμάχη μεταξύ της Επιτροπής και της Βουδαπέστης, σχετικά με τη μείωση της χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία για τη διάβρωση των προτύπων κράτους δικαίου του μπλοκ, είπε ο ίδιος. Καμία πλευρά δεν επιχείρησε να αναμίξει αυτά τα ζητήματα, ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ