Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ: Πάγωσαν οι καταρράκτες του Νιαγάρα (Βίντεο)

Το πολικό ψύχος που επικρατεί στις ΗΠΑ πάγωσαν μερικώς και τους γνωστούς καταρράκτες του Νιαγάρα, με εντυπωσιακές εικόνες να κάνουν τον γύρο των social media.

Οπως εξηγούν πάντως οι επιστήμονες, οι καταρράκτες δεν πάγωσαν λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασίων, αλλά λόγω της συνεχούς κίνησης του νερου.

Περίπου 3.160 τόνοι νερού ρέουν στους καταρράκτες του Νιαγάρα, κάθε δευτερόλεπτο, και πέφτουν με ταχύτητα 32 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Ένα καθολικό πάγωμα είναι οριακά αδύνατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τουρισμού των Καταρρακτών του Νιαγάρα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την New York Post, αμερικανική πλευρά των καταρρακτών έφτασε στο σημείο να παγώσει πέντε φορές στην ιστορία της.

Ο πάγος είχε μπλοκάρει τη ροή του νερού πιο πάνω στον ποταμό – δημιουργώντας ουσιαστικά ένα φυσικό φράγμα που μείωνε τη ροή των υδάτων. Το 1964, εγκαταστάθηκαν ατσάλινα φράγματα (μεταλλικοί δοκοί) για την αποτροπή μεγάλων συσσωρεύσεων πάγου.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες:

Τουλάχιστον 64 οι νεκροί από το πολικό ψύχος

Έως τώρα, σε όλες τις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 64 θάνατοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Οι 28 επιβεβαιωμένοι νεκροί ήταν όλοι στο Μπάφαλο.

Στο Μπάφαλο, αξιωματούχος της πολιτείας δήλωσε ότι επιστρατεύεται στρατιωτική αστυνομία για να βοηθήσει στη διαχείριση της κυκλοφορίας στην πόλη, όπου παραμένει σε ισχύ απαγόρευση οδήγησης.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης έχουν αναφερθεί λεηλασίες σε τμήματα της πόλης.

Η χειμωνιάτικη καταιγίδα έχει επίσης αναγκάσει την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.700 μόνο το πρωί της Τρίτης. Χιλιάδες επιβάτες έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια της χώρας.

Οι συνθήκες αναμένεται τώρα να βελτιωθούν, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

ηπα καιρος, κακοκαιρια ηπα, χιονι

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (27/12), αξιωματούχοι στην κομητεία Erie της Νέας Υόρκης -στην οποία ανήκει το Μπάφαλο- δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι στην περιοχή παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά την καταιγίδα, η οποία, όπως είπε ο κ. Μπράουν, ήταν «πιθανότατα» η χειρότερη της ζωής των περισσότερων κατοίκων. Στο αποκορύφωμα της καταιγίδας, περίπου 20.000 άνθρωποι ήταν χωρίς ρεύμα.

Ο Mark Poloncarz, εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας Erie, όπου βρίσκεται το Μπάφαλο, δήλωσε ότι 100 αξιωματικοί της στρατιωτικής αστυνομίας και επιπλέον αστυνομικοί της πολιτείας μεταφέρθηκαν για να βοηθήσουν στον έλεγχο της κυκλοφορίας στην περιοχή, όπου οι συνθήκες παραμένουν «άσχημες» σε πολλούς τοπικούς δρόμους.

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Την ίδια ώρα χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης απομακρύνουν τους μεγάλους όγκους χιονιού έξω από τα σπίτια και τα καταστήματά τους, μετά τη φονική χιονοθύελλα των Χριστουγέννων.

«Εξακολουθεί να χιονίζει. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες», λέει ο μετεωρολόγος Μπομπ Όραβετς.

Το δυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την «αρκτική εισβολή» που σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας των ΗΠΑ.

«Αυτά είναι πιθανότατα τα τελευταία χιόνια», σύμφωνα με τον Όραβετς, ο οποίος διαβεβαιώνει πως η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά: «Από την Πέμπτη θα ανέλθει στους 8°C και το Σάββατο θα φτάσει τους 12°C».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ