Πλαφόν στις τιμές ενέργειας: Έτοιμη να παρουσιάσει προτάσεις η Κομισιόν

Πλαφόν στις τιμές ενέργειας: Η προ 7μήνου πρόταση Μητσοτάκη για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μέχτιλντ Βερσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με την ενεργειακή κρίση να μαστίζει την Ευρώπη, αναγκάζοντας χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να πάρουν πρωτοφανή μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης, τα νοικοκυριά να βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσβάσταχτους λογαριασμούς και τον πληθωρισμό να καλπάζει, η Κομισιόν, μετά από μήνες και παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα έπρεπε να έχει παρέμβει νωρίτερα, αποφάσισε τελικά να αναλάβει πρωτοβουλίες.

mitsotakis dipa 6

Η προ 7μήνου πρόταση Μητσοτάκη για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Όπως όλα δείχνουν, και μετά τη σημερινή ανακοίνωση, η Κομισιόν επεξεργάζεται την προ 7μήνου πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται πως τη συγκεκριμένη πρόταση την είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση από τον Μάρτιο. Μάλιστα, προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό τόνισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «έχει έρθει η ώρα πια να υλοποιηθούν όσα είχα εισηγηθεί στους ομολόγους μου προ επτά ακριβώς μηνών: πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ρεύματος, με άλλα λόγια, επιτέλους, μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.

Λυπάμαι, αλλά είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους για την κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα. Τότε, μάλιστα, είχα μιλήσει προκαλώντας και κάποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, για το δυσκίνητο ”υπερωκεάνιο” της Ευρώπης, που συνήθως αργεί να αλλάξει ρότα.

Τώρα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την ενεργοποίηση της τσεχικής προεδρίας, θα πω ”κάλλιο αργά παρά ποτέ”. Θα επιμείνω, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ