Πιέζει ο Ζελένσκι για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, αξίζει να ξεκινήσει από «φέτος» τις συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Νομίζω ότι η Ουκρανία αξίζει να ξεκινήσει φέτος τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ», δήλωσε ο Ζελένσκι την παραμονή της συνόδου κορυφής στο Κίεβο μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας. Η Ουκρανία, επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από τον Ιούνιο του 2022, φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή (3/2), με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Φον ντερ Λάιεν: Πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε την Ουκρανία για την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την άφιξή της σήμερα στο Κίεβο, συνοδευόμενη από τους επιτρόπους της. «Χαίρομαι που επέστρεψα στο Κίεβο, για τέταρτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή και αυτή τη φορά μαζί με την ομάδα μου των επιτρόπων», έγραψε στο Twitter. «Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και 15 Ευρωπαίους Επιτρόπους που θα συναντήσουν τους συναδέλφους τους στην ουκρανική κυβέρνηση. Η Επιτροπή χαρακτήρισε αυτή την επίσκεψη «ισχυρό σύμβολο» της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία «απέναντι στην αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον Μάιο ότι η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πάρει και «δεκαετίες».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ