Πέθανε η Μανουκούρα, το πρώτο λευκό κίουι στη Νέα Ζηλανδία

Πέθανε ένα σπάνιο λευκό Κίουι, το πτηνό έμβλημα της Νέας Ζηλανδίας, που ενέπνευσε παιδικά βιβλία και παιχνίδια στη χώρα.

Το Κίουι, ονόματι Μανουκούρα, εκκολάφτηκε το 2011, ένα θηλυκό πτηνό από τα μικροσκοπικά ζωάκια με το μακρόστενο, λεπτό ράμφος που απαντώνται μόνο στη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, αντί των καστανών φτερών, το Κίουι γεννήθηκε λευκό.

Το Κίουι, ονόματι Μανουκούρα, εκκολάφτηκε το 2011
Το Κίουι, ονόματι Μανουκούρα, εκκολάφτηκε το 2011

Αμέσως, αποτέλεσε τεράστια τουριστική ατραξιόν τόσο για το κέντρο άγριας ζωής της Νέας Ζηλανδίας, όσο και διαδικτυακά. Κουκλάκια της Μανακούρα πωλούνταν έκτοτε σε όλο τον κόσμο.

Η Μανάκουρα ήταν τόσο διάσημη που έγινε λούτρινο κουκλάκι
Η Μανάκουρα ήταν τόσο διάσημη που έγινε λούτρινο κουκλάκι

«Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε τον χαμό της φίλης μας Μανακούρα» σημείωσε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στο σπάνιο πτηνό. Το κίουι πέθανε ήρεμα όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του κέντρου.

Το πρώτο από τα τρία λευκά κίουι στη Νέα Ζηλανδία

Το διάσημο πτηνό ήταν ένα από τα μόλις τρία λευκά κίουι που εκκολάφτηκαν στο ίδιο κέντρο το 2011 και το 2012. Αρχικά, θεωρήθηκε αρσενικού γένους, ωστόσο αργότερα ανακοινώθηκε πως η Μανουκούρα ήταν θηλυκιά.

Μια συγγραφέας παιδικών βιβλίων, η Τζόι Κάουλεϊ, έγραψε για το λευκό κίουι στο βιβλίο της με τίτλο «Μανουκούρα, το λευκό κίουι». Η συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία, αφότου επισκέφτηκε το διάσημο πτηνό στο κέντρο άγριας ζωής.

Κίουι ή Απτέρυξ ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο

Το Κίουι ή Κίβι (Απτέρυξ) είναι ένα πουλί που συναντάται μόνο στην Νέα Ζηλανδία και δεν μπορεί να πετάξει. Είναι το μόνο γένος της οικογένειας των Απτερυγιδών (Apterygidae) και της τάξεως των Απτερυγομόρφων. Η οικογένεια περιλαμβάνει πέντε ενδημικά είδη, όλα απειλούμενα με εξαφάνιση.

Το κίουι είναι μοναδικό πτηνό, ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο. Εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον χωρίς θηλαστικά, αλλά έχει αναπτύξει μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους. Τα διάφορα είδη διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στη βιολογία τους.

Το μήκος τους κυμαίνεται από 35 έως 65 εκατοστά και το ύψος από τα 25 μέχρι 50 εκατοστά ενώ το σωματικό βάρος από ένα έως πέντε κιλά, ανάλογα πάντα με το είδος. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά και έχουν 10 με 20% μεγαλύτερο βάρος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ