Περίπου 80.000 Ισραηλινοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στο Τελ Αβίβ κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου

Στο Ισραήλ, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν για τις προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να «αποδυναμώσει τη δικαιοσύνη» και τις ακροδεξιές πολιτικές της.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, περίπου 80.000 Ισραηλινοί συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Χαμπίμα στο κέντρο του Τελ Αβίβ, η οποία αποτελεί το σκηνικό αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τα Σάββατα επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι διαδηλωτές αντέδρασαν εναντίον του πρωθυπουργού Νετανιάχου και μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις ακροδεξιές και ρατσιστικές πολιτικές τους.

Οι διαδηλωτές που κρατούσαν πανό που αποκαλούσαν τον Νετανιάχου «εγκληματία πρωθυπουργό» τον κάλεσαν να παραιτηθεί και φώναζαν: «Το Ισραήλ δεν είναι δικτατορία», «Ο Νετανιάχου είναι επικίνδυνος, διεφθαρμένος και ρατσιστής» και «Ο Μπεν-Γκβιρ και ο Σμότριχ είναι μια καταστροφή».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ συμμετείχε επίσης στις διαδηλώσεις, στις οποίες πήραν μέρος και πολιτικοί της αντιπολίτευσης. Απευθυνόμενος στο πλήθος εδώ, ο Γκαντζ είπε ότι «θα αγωνιστούμε στο Κοινοβούλιο και στους δρόμους, με όλα τα νόμιμα μέσα, για να αποτρέψουμε ένα πραξικόπημα».

Αυτή την εβδομάδα, Ισραηλινοί στη Δυτική Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα συμμετείχαν επίσης στις διαδηλώσεις, αν και σε μικρότερο αριθμό. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την ισραηλινή προεδρική κατοικία και την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Η πρώτη μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της νωρίτερα φέτος, οργανώθηκε στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα (Σάββατο), με περίπου 10.000 Ισραηλινούς να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του Νετανιάχου για τη μεταφορά ορισμένων εξουσιών της δικαιοσύνης στο κοινοβούλιο έχουν οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ισραηλινής δικαιοσύνης, ιδίως του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν ανακοίνωσε στις 5 Ιανουαρίου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο που θα περιορίζει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα μειώνει την επιρροή του δικαστικού σώματος στην επιλογή των δικαστών και θα επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ακυρώνει δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το νέο δικαστικό σχέδιο, η κυβέρνηση συνασπισμού θα αυξήσει τον αριθμό των μελών της επιτροπής δικαστικών διορισμών από 9 που είναι σήμερα σε 11, εκ των οποίων τα 7 θα επιλέγονται από την κυβέρνηση. Αυτή η πλειοψηφία των μελών σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει τον αποκλειστικό λόγο στο διορισμό των δικαστών.

Επιπλέον, η έγκριση από την κυβέρνηση Νετανιάχου του αμφιλεγόμενου νόμου που επιτρέπει στον εταίρο του συνασπισμού της Αριέ Ντερί, ο οποίος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για διαφθορά, να υπηρετεί ως υπουργός προκάλεσε δημόσια κατακραυγή.

Στο Ισραήλ, η νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο νέος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τα υπερ-θρησκευτικά εβραϊκά και ακροδεξιά κόμματα ανέλαβε καθήκοντα στις 29 Δεκεμβρίου 2022, αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία είναι γνωστή για τις διακρίσεις και τις ρατσιστικές πολιτικές της απέναντι στους Παλαιστίνιους, θεωρείται η «πιο ακροδεξιά» κυβέρνηση στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ. Η ακροδεξιά κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου αντιμετωπίζεται με ανησυχία από τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από την κοινωνική αντιπολίτευση στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ