Παύθηκε ο Ιρανός επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα αποτυχημένα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία

Ο επικεφαλής τι; Υπηρεσίας Πληροφοριών των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης απολύθηκε την Πέμπτη μετά από μια σειρά στοχευμένων δολοφονιών και περιστατικών σαμποτάζ στο Ιράν που αποδόθηκαν στο Ισραήλ.

Ο Χοσεΐν Ταέμπ, απολύθηκε καθώς η Τουρκία συνέλαβε οκτώ άτομα που εργάζονταν για έναν ιρανικό τρομοκρατικό πυρήνα που σχεδίαζε να δολοφονήσει ισραηλινούς τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν σκιώδη πόλεμο εδώ και χρόνια, αλλά οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά από μια σειρά περιστατικών υψηλού προφίλ που αποδίδονται στο Ισραήλ. Το Ιράν κατηγορεί εδώ και καιρό το Ισραήλ ότι σαμποτάρει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και σκοτώνει επιστήμονες και ανώτερους διοικητές.

Στις 13 Ιουνίου, ο Αλί Καμάνι, μέλος του αεροδιαστημικού τμήματος των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε αποστολή στο Khomein στην κεντρική επαρχία Markazi. Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο συνταγματάρχης Αλί Εσμαΐλζαμεχ, διοικητής της μονάδας εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών, της Δύναμης Quds, πέθανε σε πτώση από την οροφή του σπιτιού του.

Και στις 22 Μαΐου, ο συνταγματάρχης των Φρουρών Σαγιάντ Κοντάι, 50 ετών, σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στα ανατολικά της ιρανικής πρωτεύουσας από επιτιθέμενους με μοτοσικλέτες που τον πυροβόλησαν πέντε φορές.

Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι το Ιράν είχε στείλει πράκτορες μεταμφιεσμένους σε επιχειρηματίες, τουρίστες και φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη για να δολοφονήσουν Ισραηλινούς σε αντίποινα για αυτές και άλλες επιθέσεις.

Είπαν ότι οι Ιρανοί είχαν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες των δύο εκτελεστών που μπορούσαν να παρακολουθούν καλύτερα τους ισραηλινούς στόχους τους. «Οι εκτελεστές της ομάδας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε δύο ξεχωριστά δωμάτια στον δεύτερο και τέταρτο όροφο ενός ξενοδοχείου στο Μπέγιογλου, συνελήφθησαν με μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών», δήλωσαν οι τουρκικές πηγές ασφαλείας.

Το Ισραήλ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία λόγω του «πραγματικού και άμεσου κινδύνου» που προέρχεται από Ιρανούς πράκτορες.

«Είμαστε γεμάτοι εκτίμηση για την τουρκική κυβέρνηση για αυτή την επαγγελματική και συντονισμένη δραστηριότητα», δήλωσε ο νέος ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα την Πέμπτη.

«Δεν μιλάμε μόνο για τη δολοφονία αθώων Ισραηλινών τουριστών, αλλά και για μια σαφή παραβίαση της τουρκικής κυριαρχίας από την ιρανική τρομοκρατία. Είμαστε βέβαιοι ότι η Τουρκία ξέρει πώς να απαντήσει στους Ιρανούς σε αυτό το θέμα».

Στην Τεχεράνη, οι αρχές δήλωσαν ότι ο απολυμένος επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών θα γίνει σύμβουλος του αρχιστράτηγου των Φρουρών Χοσεΐν Σαλαμί. Ο Ταέμπ θα αντικατασταθεί από τον Μοχάμεντ Καζέμι, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της μονάδας Προστασίας Πληροφοριών των Φρουρών.

Ο Ταέμπ, ένας κληρικός μεσαίου βαθμού και μέλος του στενού κύκλου του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορήθηκε από τις ισραηλινές αρχές ότι βρισκόταν πίσω από το ιρανικό σχέδιο για τη δολοφονία ή την απαγωγή Ισραηλινών που έκαναν διακοπές στην Τουρκία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ