Παρέμβαση Ιράν για τους «τρομοκράτες του Ψυρρή»: Κατασκευασμένα σενάρια – Αβάσιμες κατηγορίες

Την έντονη αντίδραση της πρεσβείας του Ιράν προκάλεσε η υπόθεση με τις συλλήψεις των δύο Πακιστανών για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στου Ψυρρή, που κατά την ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ στρατολογήθηκαν από Ιρανό «εγκέφαλο».

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα:

«Η Πρεσβεία της Ι. Δ.του Ιράν, διαψεύδει έντονα τις φήμες που διαδίδονται από σιωνιστικές πηγές και τις αβάσιμες κατηγορίες τους εναντίον του Ιράν. Είναι προφανές ότι τα κατασκευασμένα σενάρια τους σκοπεύουν την εκτροπή της προσοχής του κοινού από την εσωτερική τους κρίση».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι ο «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά «φέρεται να είναι στο Ιράν. Δεν θέλω να προκαταλάβω την έρευνα. Είναι πιο σωστό να δείξουμε όλοι υπομονή», όπως είπε.

Για το αν είχαν την δυνατότητα να κάνουν ένα τέτοιο τρομοκρατικό «χτύπημα» και αν ήταν εκπαιδευμένοι, ανέφερε: «Δεν θέλω να μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Είναι ξεκάθαρα τα στοιχεία ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση σε συγκεκριμένους χώρους εβραϊκού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό και υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει γιατί θελουμε να είμαστε σίγουροι με ποιους είχαν επαφές».

Αναφερόμενος στα σχόλια ότι η υπόθεση με τον σχεδιασμό τρομοκρατικού «χτύπηματος» στου Ψυρρή δεν είναι σοβαρή, ο Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε ότι «με την εθνική ασφάλεια δεν παίζει κανείς. Έχουμε απόλυτη ευθύνη και γι’ αυτοί όλοι οι χειρισμοί έχουν γίνει με απόλυτη μυστικότητα. Εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα περιήλθαν εις γνώση της ΕΥΠ στοιχεία και ενημερώθηκαν η ΕΛ.ΑΣ. και η Αντιτρομοκρατική. Έκαναν εξαιρετική δουλειά και τους δίνω συγχαρητήρια.

Βρέθηκε το δίκτυο των Πακιστανών τρομοκρατών και ασχολήθηκαν οι υπηρεσίες με άλλα 12 άτομα και σε έρευνες που έγιναν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη και αποδείχθηκε ότι είχαν επαφή και επικοινωνία με ομοεθνή τους τηλεφωνικά, που είναι στο Ιράν. Οι στόχοι των τρομοκρατικών δράσεων ήταν ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Δεν είχαμε το δικαίωμα να κρατήσουμε μυστική την υπόθεση.

Μυστική κρατήθηκε η έρευνα και πρέπει να το σεβαστούν όλοι. Από τη στιγμή που εξαρθρώθηκε το δίκτυο, οφείλαμε να το πούμε και στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι ο τόπος μας είναι ασφαλής προορισμός».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis, δεν έχει προηγούμενο η υπόθεση «Υάκινθος» κατά την ΕΥΠ ή αλλιώς τρομοκρατίας με το διεθνές δίκτυο των τριών αλλοδαπών εκ των οποίων ο ένας είναι ο «εγκέφαλος».

Και αυτό καθώς οι δυο αλλοδαποί από το Πακιστάν συνελήφθησαν πριν από 45 μέρες επειδή δεν είχαν τα έγγραφα για την νόμιμη παραμονή τους στην χώρα. Από τις έρευνες, λοιπόν, μέχρι και την απέλασή τους προέκυψε ότι στο κινητό του ενός υπήρχαν μηνύματα με τον Ιρανό «εγκέφαλο» ο οποίος τους καλούσε για «χτύπημα», ενώ τους εξασφάλιζε τη φυγάδευσή τους στο Ιράν ανοίγοντάς τους και εστιατόριο. Κατά την ΕΛ.ΑΣ. πάντως η σύλληψη για λόγους διοικητικού Δικαίου είναι η «βιτρίνα» καθώς είχαν από πριν πληροφορίες περί τρομοκρατικού χτυπήματος.

Πάντως, έστω και έτσι προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι, ενώ είχαν συλληφθεί από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί ίχνος εκρηκτικών ή όπλων ή ένα στοιχείο που να παραπέμπει σε τρομοκρατία.

Το δεδομένο επίσης είναι ότι η ανακοίνωση της υπόθεσης έγινε χθες την ώρα, δηλαδή, που μαθαίναμε δια στόματος Μητσοτάκη ότι τελικά οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κράτηση για λόγους Διοικητικού Δικαίου, μετετράπη σε σύλληψη, για λόγους ποινικούς και συγκεκριμένα για κακούργημα, για το οποίο παραπέμπονται στον ανακριτή.

Το αρχικό σχέδιο – σύμφωνα με τις Αρχές – αφορούσε επίθεση με δηλητηριώδες αέριο, ενώ στη συνέχεια, «άλλαξαν» τα πλάνα τους και σχεδίαζαν επίθεση με εκρηκτικά. Παράλληλα, διώκεται και ο άγνωστος αρχηγός τους, που φέρεται ως «εγκέφαλος» και ζει στο Ιράν.

Εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Οι συλληφθέντες έχουν λάβει ήδη προθεσμία από τον ανακριτή και αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Υάκινθος», ενώ εκτός από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν ελέγχονται και άλλοι ομοεθνείς τους για συμμετοχή σε προπαρασκευαστικές ενέργειες τρομοκρατικών χτυπημάτων. Η επιχείρηση «Υάκινθος» άρχισε να ξεδιπλώνεται από τον περασμένο Αύγουστο και κορυφώθηκε το Φεβρουάριο με ταυτόχρονες έρευνες σε Ζάκυνθο, Σπάρτη, Λιόσια, Ομόνοια και Μοναστηράκι.

Ο «εγκέφαλος» του δικτύου βρίσκεται στο Ιράν και περιγράφεται ως αδίστακτος. Στο παρελθόν φέρεται να έχει απασχολήσει για δολοφονίες και απαγωγές. Η ΕΥΠ βρήκε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία έλεγε στους δύο Πακιστανούς που στρατολόγησε στην Ελλάδα ότι τους εξασφαλίζει τη φυγάδευσή τους στο Ιράν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα. Για να τους δελεάσει περισσότερο τους υποσχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα τους αποκαταστήσει οικονομικά ανοίγοντάς τους εστιατόριο στο Ιράν.

Μετά τη σύλληψη των δύο Πακιστανών, ο ένας από τους δύο φέρεται να ομολόγησε -κατά την ανάκρισή του- ότι ο 30χρονος «εγκέφαλος» από το Ιράν ήταν αυτός που θα τους πλήρωνε και αυτός που επέλεξε το στόχο. Φέρεται να επέλεξε να χτυπήσουν το εστιατόριο-συναγωγή στο Ψυρρή ξέροντας ότι δεν διαθέτει φύλαξη αλλά και ότι βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο σημείο. Ο 30χρονος «αρχηγός» φέρεται να συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Από την ανάλυση του προφίλ των δύο Πακιστανών που στρατολόγησε προκύπτει ότι τους διάλεξε βλέποντας ότι πρόκειται για άτομα «εύκολα χειραγωγίσιμα, που έψαχναν εναγωνίως και με κάθε τρόπο την ‘καταξίωση’, που δεν έχουν όρια ηθικής και που δείχνουν με τη συμπεριφορά τους στα social media ότι ψάχνουν με κάθε τρόπο την αυτοπροβολή τους».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ