Παλάτι Ερντογάν Μαρμαρίδα: Το ιλιγγιώδες ποσό που θα πληρώσουν οι “πάμφτωχοι” Τούρκοι

Την ώρα που οι Τούρκοι παλεύουν για την επιβίωσή τους και η φτώχεια έχει χτυπήσει ρεκόρ, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να έχει επιστρέψει 22 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 1998, οπότε και άγγιζε τα 8.283 δολάρια, σάλο προκαλεί η χλιδάτη ζωή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ανέγερση του νέου θερινού παλατιού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, θα στοιχίσει στους Τούρκους φορολογούμενους, το ποσό των 640 εκατ. τουρκικών λιρών – κάπου 85,6 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Επενδυτικό Πρόγραμμα 2021 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως στη γείτονα.

Ήδη έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια λίρες για την πολυτελή θερινή έπαυλη των 300 δωματίων στον κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας κι άλλα 20 εκατ. λίρες προβλέπονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του 2021 για το νέο σαράι του Ερντογάν, που χτίζει το ένα μετά το άλλο παλάτια, ενώ οι Τούρκοι αγωνιούν για το οικονομικό τους μέλλον. Συνολικά 65.000 τ.μ. γης θα διατεθούν για το νέο «καταφύγιο» του «σουλτάνου του Βοσπόρου», που θα περιλαμβάνει σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Birgun έναν αριθμό μικρών παλατιών με πισίνες και τρία ελικοδρόμια.

Το πρότζεκτ αυτό έχει δεχθεί μαζικά πυρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις όχι μόνον για το δυσθεώρητο κόστος του, αλλά και για την καταστροφή του περιβάλλοντος, αφού για την ανέγερσή του έπεσαν θύματα περίπου 50.000 δέντρα, επειδή θα κατασκευαστεί ένας δρόμος πρόσβασης μήκους 17 χιλιομέτρων.

Παλάτι Ερντογάν: Το Λευκό Σεράι, η επίσημη κατοικία

Το «λευκό παλάτι» των 1.150 δωματίων του Ερντογάν στην Άγκυρα κόστισε περίπου 615 εκατ. δολάρια, ενώ ανεγείρεται κι ένα τρίτο προεδρικό μέγαρο στην Αχλάτ, στην ανατολική επαρχία Μπιτλίς της Τουρκίας. Η επίσημη κατοικία του Ερντογάν βρίσκεται στα περίχωρα της Αγκυρας, στη κορυφή ενός λόφου με θέα την πόλη. Το «Λευκό Σεράι», όπως είναι γνωστό το προεδρικό μέγαρο, έχει έκταση 300.000 τ.μ. και είναι 30 φορές το μέγεθος του Λευκού Οίκου, ενώ πιστεύεται πως είναι το μεγαλύτερο παλάτι που χτίστηκε στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια. Στην τεράστια έκταση υπάρχουν κήποι, λίμνες και 1.100 δωμάτια, εκ των οποίων τα 250 είναι για αποκλειστική χρήση του Ερντογάν και της οικογένειάς του.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η χλιδή του με μαρμάρινα δάπεδα, χρυσές λεπτομέρειες, μεταξένιες κουρτίνες και πανάκριβους πολυελαίους. Λέγεται πως η αξία των χαλιών αγγίζει τα 7,44 εκατ. ευρώ, ένα ρολό ταπετσαρίας 2.100 ευρώ, ενώ κάθε ποτήρι κοστίζει 265 ευρώ. Ακόμη, διαθέτει ιαματικές πηγές, πισίνες, μπάνια και τουρκικά ατμόλουτρα με τον λογαριασμό κάθε χειμώνα να φτάνει τα 531.000 ευρώ.

Από το «Λευκό Σεράι» δεν θα μπορούσε να λείπει το προεδρικό γραφείο που θυμίζει το Οβάλ Γραφείο και είναι αδιαπέραστο. Είναι κατασκευασμένο με ειδικά τοιχώματα, ώστε κανείς να μην μπορεί να ακούσει τι γίνεται εντός ακόμα και αν διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Το τουρκικό προεδρικό μέγαρο διαθέτει δωμάτια έκτακτης ανάγκης που μπορούν να αντέξουν βιολογική, χημική και πυρηνική επίθεση. Ακόμα, διαθέτει media room με ανθρώπους να παρακολουθούν τα Μέσα της χώρας αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ έχει και τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Τουρκίας, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες τίτλους και έγγραφα.

Παρόλο αυτά ο Τούρκος πρόεδρος και η σύζυγός του Εμινέ υποστηρίζουν πως ζουν μια λιτή ζωή, με τις κριτικές, ωστόσο, από τον Τύπο να είναι σπάνιες, καθώς όποιος σχολιάσει αρνητικά κινδυνεύει με φυλάκιση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ