Ουκρανία: Ο Καντίροφ ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν την Ποπάσνα – Διαψεύδει το Κίεβο

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, δήλωσε την Κυριακή (08/05) ότι οι στρατιώτες του έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ουκρανικής πόλης Ποπάσνα, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η μάχη για την πόλη στα ανατολικά της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στα μέσα Απριλίου, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν μια νέα επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας, με μερικές από τις πιο ισχυρές επιθέσεις και βομβαρδισμούς να σημειώνονται γύρω από την Ποπάσνα στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

«Μαχητές των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Ποπάσνα», έγραψε ο Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος έχει συχνά χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως τον «στρατιώτη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν», σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε: «Οι κύριοι δρόμοι και οι κεντρικές συνοικίες της πόλης έχουν εκκαθαριστεί πλήρως». Ωστόσο, οι σχετικές αναφορές δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters.

Τι λένε οι Ουκρανοί για την Ποπάσνα

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Ουκρανία αλλά, το Σάββατο (07/05), ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι σκληρές μάχες για την πόλη συνεχίζονται.

«Η μάχη για την Πόπασνα συνεχίζεται», δήλωσε ο Αρεστόβιτς σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπλήρωσε: «Οι Ρώσοι προπαγανδιστές ανέφεραν με χαρά ότι την έχουν ήδη καταλάβει, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αυτός είναι ο 117ος ισχυρισμός τους για “κατάληψη της Ποπάσνα” μόνο αυτή την εβδομάδα».

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης της περιοχής του Λουγκάνσκ, δήλωσε το Σάββατο (07/05), ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την περιοχή, τονίζοντας σε σχετική ανάρτηση στο Telegram: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τσετσενικές δυνάμεις δεν λαμβάνουν μέρος στις μάχες, αλλά λεηλατούν και τραβούν βίντεο.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, πάντως, έχει αναρτήσει συχνά στο Telegram αρκετές αναφορές και βίντεο με Τσετσένους στρατιώτες που φέρεται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί πόσοι έχουν πράγματι αναπτυχθεί και αν έχουν συμμετάσχει σε μάχες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ