Ουκρανία: Νέα μπλακ άουτ από τα ρωσικά πλήγματα – Τεράστιες ζημιές

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς καθυστερούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν ενεργειακές υποδομές από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

O διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιβεβαίωσε ότι σε αρκετούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κρίθηκε σκόπιμο να τεθούν εκτός λειτουργίας κάποιες μονάδες. Όλα αυτά ενώ η ζήτηση αυξάνεται, αφού στην πρωτεύουσα Κίεβο και αλλού επικρατεί βαρυχειμωνιά. «Μόλις επανέλθουν σε λειτουργία οι μονάδες, θα μειωθεί το έλλειμμα στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια οι περιορισμοί για τους καταναλωτές», διαβεβαίωσε η Ukrenergo.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, DTEK, ενημέρωσε ότι θα μειώσει κατά 60% την παροχή στους καταναλωτές της στο Κίεβο, όπου ο υδράργυρος κυμαίνεται γύρω στο μηδέν (0°C). «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε κάθε πελάτης μας να έχει ηλεκτρικό ρεύμα 2-3 ώρες, δύο φορές καθημερινά», αναφέρουν τα γραφεία της DTEK στο Κίεβο σε ανάρτηση στο Facebook.

ουκ

Το έλλειμμα ισχύος του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο 27%, σύμφωνα με την Ukrenergo.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές συνάδουν με το δίκαιο του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι το Κίεβο μπορεί να βάλει τέλος στα δεινά των Ουκρανών εάν υποκύψει στις ρωσικές αξιώσεις. Η ουκρανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι τέτοιες επιθέσεις, που αποσκοπούν στο να γίνει δυσβάσταχτη η καθημερινότητα για τον άμαχο πληθυσμό, συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Πάνω από 16.000 τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τους τελευταίους εννέα μήνες της ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν περισσότερα από 16.000 πυραυλικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, με ανάρτησή του στο Twitter, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Τους τελευταίους εννέα μήνες η Ρωσία κατάφερε περισσότερα από 16.000 πυραυλικά πλήγματα, το 97% των στόχων ήταν μη στρατιωτικοί στόχοι. Πολεμάμε εναντίον ενός κράτους τρομοκράτη», έγραψε ο Ρέζνικοφ.

Ο Ουκρανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα νικήσει και θα παραπέμψει στην δικαιοσύνη τους εγκληματίες.

Ουκρανία, Ρωσία Ουκρανία, Ρωσία, πόλεμος, Κίεβο

Από τα 16.000 πυραυλικά πλήγματα, 13.200 έπληξαν χωριά και προσκείμενες σε πόλεις περιοχές, 1.900 πυραυλικά πλήγματα έπληξαν κατοικίες, περισσότερα από 500 χτύπησαν στρατιωτικούς στόχους, περισσότερα από 250 υποδομές μεταφορών, περίπου άλλα 220 ενεργειακές υποδομές και περισσότερα από 800 άλλες υποδομές.

Νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει το Ukrinform, ο Ρέζνικοφ είχε ανακοινώσει τι απέμεινε στο πυραυλικό οπλοστάσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, στις 23 Φεβρουαρίου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διέθεταν 900 βαλλιστικούς πυραύλους «Ισκαντέρ», 500 πυραύλους κρουζ θαλάσσης «Καλίμπρ», 300 πυραύλους κρουζ αέρος Χ-555, 370 πυραύλους Χ-22/32 και 500 πυραύλους Χ-35, καθώς και 8.000 πυραύλους για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-300. Επίσης οι Ρώσοι διέθεταν 470 υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους «Όνικς» και 43 υπερηχητικούς πυραύλους «Κινζάλ».

Στις 18 Νοεμβρίου σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο ρωσικός στρατός διέθετε στα αποθέματά του 119 πυραύλους «Ισκαντέρ», 229 πυραύλους «Καλίμπρ», 150 πυραύλους Χ-555, 120 πυραύλους Χ-22/32, 356 πυραύλους Χ-35, 6.980 πυραύλους για τα S-300, 347 πυραύλους «Όνικς» και 43 πυραύλους «Κινζάλ».

Ουκρανία, Ρωσία Ουκρανία, Ρωσία, πόλεμος, Κίεβο

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ