Ουκρανία: Μία ολόκληρη «Ελλάδα» χωρίς ηλεκτρικό – Δραματική η κατάσταση

Το πρόσφατο πυραυλικό σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει παραλύσει σχεδόν το μισό ενεργειακό σύστημα της χώρας αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι καταστροφικές ζημιές έρχονται την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν και η πρωτεύουσα, το Κίεβο, βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο της χιόνι.

Αξιωματούχος στο Κίεβο προειδοποίησε ότι η πόλη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «πλήρη διακοπή» του δικτύου ηλεκτροδότησης, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε νωρίτερα ότι 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Μάχη με το χρόνο για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Οι μηχανικοί αγωνίζονται να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, καθώς η Ουκρανία υφίσταται βομβαρδισμούς κατά των πολιτικών υποδομών της.

«Δυστυχώς, η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί πυραυλικές επιδρομές κατά των πολιτικών και κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας. Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος είναι απενεργοποιημένο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το BBC ο Mykola Povoroznyk, αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης του Κιέβου, δήλωσε ότι η πόλη «προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους τερματισμού λειτουργίας». Δεν είπε, ωστόσο, τι θα συμβεί σε περίπτωση πλήρους διακοπής του δικτύου, ενώ δεν είναι στο τραπέζι ενδεχόμενο εκκένωσης οποιασδήποτε πόλης.

Ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου της Ουκρανίας Ukrenergo δημοσίευσε τέλος στο Telegram ότι «η επιτιθέμενη χώρα αναγνώρισε επίσημα πως στόχος της είναι να καταστρέψει την ενεργειακή μας υποδομή και να αφήσει τους Ουκρανούς χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ