Όπλα στην Ουκρανία: Η Δύση θα παραδώσει εκατοντάδες τανκς – Συναγερμός για την επέτειο της εισβολής

Πάνω από 300 άρματα μάχης θα προσφέρουν οι χώρες της Δύσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της χώρας στη Γαλλία, την ώρα που στο Κίεβο ετοιμάζονται για νέα ρωσική επίθεση περί τα τέλη Φεβρουαρίου. «Μέχρι σήμερα πολλές χώρες έχουν επιβεβαιώσει επισήμως τη δέσμευσή τους να παραδώσουν 321 βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βαντίμ Ομελτσένκο στο γαλλικό δίκτυο BFMTV, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τον τύπο των τανκς και ποια κράτη θα τα στείλουν στο Κίεβο. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν αυτή την εβδομάδα να παραδώσουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και η Γερμανία συμφώνησε να στείλει 14 Leopard 2 A6. Η Βρετανία έταξε στον Βολόντιμιρ Ζελένσκι 14 τανκς Challenger 2, ενώ η Πολωνία ζήτησε την έγκριση του Βερολίνου για να επανεξαγάγει κάποια απ’ τα δικά της, γερμανικής κατασκευής Leopard 2 στην Ουκρανία.

Παραμένει ασαφές πότε θα φθάσουν τα τανκς αυτά στην Ουκρανία. Ο Ομελτσένκο είπε ότι οι ημερομηνίες παράδοσης ποικίλου ανάλογα με τον τύπο και την χώρα προέλευσης των αρμάτων μάχης και το χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί στον επόμενο γύρο των διαβουλεύσεων της Ουκρανίας με δυτικές χώρες. Ωστόσο, απηχώντας τη δραματική έκκληση του Ζελένσκι, που είχε καλέσει προηγουμένως τη Δύση να παράσχει στη χώρα του βαρύ οπλισμό, που σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του πολέμου, ο Ομελτσένκο είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθεια «το συντομότερο δυνατό». «Αν είναι να περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, τότε θα είναι πολύ αργά», τόνισε.

tall building during daytime

Ουκρανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ετοιμάζει νέο κύμα επιθέσεων μέχρι την επέτειο της εισβολής

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι δίνουν μια μάχη με τον χρόνο και το επανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας της χώρας, Ολεξίι Ντανίλοφ σημειώνοντας ότι πιθανώς η Ρωσία «προετοιμάζεται για μέγιστη δράση» μέχρι την πρώτη επέτειο της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. «Πιστεύουν ότι μέχρι την επέτειο θα πρέπει να έχουν πετύχει κάποια πράγματα.

Δεν είναι μυστικό ότι προετοιμάζονται για νέο κύμα επιθέσεων μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, όπως λένε», δήλωσε στο Radio Svoboda. Ο Ουκρανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει μια «αποστολή» για τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία κι ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί εδώ και μία εβδομάδα να καταμετρήσει τις αμυντικές δυνατότητες των δυνάμεων του Κιέβου στην περιοχή της Ζαπορίζια. «Υπάρχει μια συγκεκριμένη συγκέντρωση στρατιωτών. Το γνωρίζουμε αυτό, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει ως προς το θέμα αυτό στη Ρωσική Ομοσπονδία», σημείωσε.

Edison lamp dimly lighted window

ISW: Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στο σταυρόνημα της νέας ρωσικής επίθεσης

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην τελευταία ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας αναφέρει στο ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο πηγές από το Κρεμλίνο ανέφεραν ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέο κύμα επιθέσεων τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Η δεξαμενή σκέψης, που εδρεύει στις ΗΠΑ, σημειώνει: «Ρώσοι αξιωματούχοι, σύμβουλοι του Κρεμλίνου και άλλα άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν φέρονται να είπαν στο Bloomberg ότι ο Πούτιν ετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση».

Ο Ρώσος πρόεδρος «πιστεύει ότι η ανοχή στη χώρα του να αποδεχθεί θύματα θα της επιτρέψει να κερδίσει μακροπρόθεσμα τον πόλεμο παρά τις έως τώρα ρωσικές αποτυχίες». Το ISW πρόσθεσε ότι το ρεπορτάζ του Bloomberg συνάδει με τις δικές του εκτιμήσεις και την πρόβλεψη ότι «το Κρεμλίνο πιθανώς προετοιμάζει μια αποφασιστική στρατηγική κίνηση – το πιθανότερο στο Λουχάνσκ – το επόμενο εξάμηνο», σε μια προσπάθεια «να ανακτήσει την πρωτοβουλία και να τερματίσει το σερί των επιχειρησιακών επιτυχιών της Ουκρανίας».

Παράλληλα, όπως σημειώνει το ISW, οι πρόσφατες χερσαίες ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή της Ζαπορίζια «ίσως αποσκοπούν στο να διασκορπίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να βάλουν τις βάσεις για μια επίθεση στο Λουχάνσκ. Η Ρωσία αναδιατάσσει στοιχεία της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων της από τη Λευκορωσία στην περιοχή του Λουχάνσκ. Αυτή η πρόσφατη εξέλιξη υποδεικνύει ότι η σχεδιαζόμενη ρωσική επίθεση, που αναφέρει στο ρεπορτάζ του Bloomberg, το πιθανότερο είναι να εστιάζεται στην περιοχή του Λουχάνσκ, αν και θα μπορούσε να επικεντρωθεί και στην περιοχή Βουγλεντάρ στο δυτικό Ντονέτσκ».

polemos oukrania 2

Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της Βουγλεντάρ στην ανατολική Ουκρανία

Κι οι εξελίξεις φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν το ISW καθώς ουκρανικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί σε «άγριες» μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να καταλάβουν τη Βουγλεντάρ. «Σύντομα, η Βουγλεντάρ μπορεί να γίνει νέα πολύ μεγάλη επιτυχία για εμάς», δήλωσε χθες Παρασκευή ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής της περιφέρειας του Ντονιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν. Και οι δύο πλευρές έχουν διεκδικήσει τη «νίκη», ωστόσο για την πόλη εξακολουθεί να δίνεται μάχη, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού για τον ανατολικό τομέα Σερχίι Τσερεβάτι επιβεβαίωσε πως δίνονται «άγριες μάχες», διαβεβαιώνοντας πως οι Ρώσοι απωθήθηκαν. Στην πόλη αυτή των ορυχείων, 150 χιλιόμετρα από την Μπαχμούτ, που μέτραγε 15.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, βρίσκονται σε εξέλιξη «βάρβαρες» μάχες και ρωσικές δυνάμεις έχουν «εγκατασταθεί στο νοτιοανατολικό και στο ανατολικό τμήμα της πόλης», ανέφερε αξιωματούχος των φιλορωσικών Αρχών στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, ο Γιαν Γκαγκίν.

«Η περικύκλωση και η μέλλουσα απελευθέρωση» της κοινότητας αυτής θα επιτρέψει να «αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο» και να ανοίξει ο δρόμος για την εξαπόλυση επίθεσης στην κατεύθυνση των Πόκροβσκ και Κουράχοβε, βορειότερα, σύμφωνα με τον Πουσίλιν. Οι αρχές της Ουκρανίας ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα, ενέτειναν τις επιθέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ειδικά στις πόλεις Βουγλεντάρ και Μπαχμούτ — η τελευταία βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ και μήνες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ