Ολλανδία: Το κράτος επιλέγει με κλήρωση μελλοντικούς παραγωγούς κάνναβης

Το ολλανδικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας πρόκειται να επιλέξει με κλήρωση 10 μελλοντικούς παραγωγούς κάνναβης, στο πλαίσιο ενός πειράματος αποποινικοποίησης της παραγωγής της. Στην κλήρωση συμμετέχουν 39 υποψήφιοι.

«Οι 10 επίδοξοι καλλιεργητές κάνναβης, που θα κληρωθούν, θα υποβληθούν σε έρευνα ακεραιότητας», είχε διευκρινίσει το ολλανδικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. «Αν η διαδικασία εξελιχθεί χωρίς εμπόδια και δεν υπάρξει καμία ένσταση, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να αναγνωρισθούν επισήμως στο τέλος Φεβρουαρίου 2021».

Η Ολλανδία έχει 570 coffeeshops, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Υγείας. Από τα χρόνια του 1970, η ολλανδική κυβέρνηση έχει επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων αυτών, που πωλούν κάνναβη στους καταναλωτές. Η παραγωγή κάνναβης και η προμήθειά της, αντίθετα, είναι παράνομες. Η κυβέρνηση επιθυμεί να μελετήσει τα αποτελέσματα της αποποινικοποίησης της παραγωγής.

«Ο στόχος αυτού του πειραματισμού είναι να παρατηρήσουμε αν και πώς οι καλλιεργητές μπορούν να προμηθεύουν νομίμως τα coffeeshops με κάνναβη ή χασίς, η ποιότητα των οποίων θα ελέγχεται», εξήγησε το υπουργείο.

Οι προϋποθέσεις που χρειάζονταν όσοι έκαναν αίτηση

Από την 1η έως τις 28 Ιουλίου, οι επίδοξοι παραγωγοί μπορούσαν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο πείραμα. Χρειαζόταν να αναφέρουν τα κίνητρά τους και το πώς φαντάζονται τις εκμεταλλεύσεις τους: τοποθεσία, προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητα της κάνναβης που θα καλλιεργηθεί. Από τις 147 αρχικές αιτήσεις, προκρίθηκαν 39 υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών, θα επιλεγούν με κλήρωση 10 παραγωγοί. Στη συνέχεια, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει να ερευνήσει όσον αφορά την ακεραιότητα εκείνων που θα κληρωθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ