ΟΗΕ: Ο Μλαντένοφ αρνήθηκε την θέση του επιτετραμμένου για τη Λιβύη

Ο Νικολάι Μλαντένοφ, απερχόμενος ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, αρνήθηκε την θέση του ειδικού επιτετραμμένου για τη Λιβύη.

Ο Βούλγαρος διπλωμάτης επικαλέστηκε «προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους» για την άρνησή του, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Μλαντένοφ, απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή από το 2015, «ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Γενικό Γραμματέα ότι μετά το πέρας της αποστολής του στην Εγγύς Ανατολή την 31η Δεκεμβρίου, θα παραιτηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν θα μπορέσει να αναλάβει τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τη Λιβύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ντουζαρίκ δεν διευκρίνισε ποιος ενδέχεται να αναλάβει τον ρόλο αντί του κ. Μλαντένοφ. Προς το παρόν η Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς θα συνεχίσει να είναι υπηρεσιακή ειδική επιτετραμμένη. Το ΣΑ του ΟΗΕ έδωσε τη 15η Δεκεμβρίου το πράσινο φως προκειμένου ο Νικολάι Μλαντένοφ να αναλάβει τον λιβυκό φάκελο, 10 μήνες μετά την παραίτηση του λιβανέζου διπλωμάτη Γασάν Σαλάμε από τον ρόλο για λόγους υγείας.

Αν και ο κ. Σαλάμε είπε πως εγκαταλείπει διότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να διαχειριστεί το «στρες» της αποστολής, κάθε άλλο παρά έκρυβε την κόπωση και την αηδία του μπροστά στις επανειλημμένες παραβιάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από τα ίδια του τα μέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ