Οι πέντε ασφαλέστερες πόλεις για διαβίωση στη μετά Covid εποχή

Είναι γεγονός πως τίποτα δεν επηρέασε τη ζωή και την καθημερινότητα στις πόλεις περισσότερο από ότι ο κορονοϊός.

Όλα άλλαξαν, από τα lockdown και τους άδειους δρόμους, τις κλειστές επιχειρήσεις με την στροφή στην τηλεργασία, το «λουκέτο» στην εστίαση και τη διασκέδαση, μέχρι την καθημερινή κυκλοφορία με μάσκες για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Το τοπίο των πόλεων έχει μεταμορφωθεί σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Η πανδημία μας βρήκε κατά μεγάλο ποσοστό «αστικοποιημένους». Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι όταν η ισπανική γρίπη «θέριζε» το 1920, μόνο το 14% των ανθρώπων ζούσε στις πόλεις.

Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στο 57%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Πληθυσμού του ΟΗΕ.

Επομένως, οι πόλεις χρειάστηκε να λάβουν ακόμα περισσότερα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία και τη συνολική ασφάλεια των πληθυσμών τους.

Για να διευκρινίσει ποιες αλλαγές έχουν οδηγήσει σε υψηλότερη ασφάλεια, η Economist Intelligence Unit κυκλοφόρησε πρόσφατα τον Δείκτη Ασφαλών Πόλεων του 2021, ο οποίος κατατάσσει 60 πόλεις με βάση 76 δείκτες ασφαλείας σε υποδομές, ψηφιακή ζωή, προσωπική ασφάλεια, περιβαλλοντικούς παράγοντες και, φυσικά, υγεία.

Αυτές είναι οι πέντε πιο ασφαλείς πόλεις του κόσμου για να ζήσει κανείς στη μετά κορονοϊού εποχή:

Κοπεγχάγη

pexels maria orlova 4947124 1

H πρωτεύουσα της Δανίας κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας, λόγω του νέου πυλώνα περιβαλλοντικής ασφάλειας, ο οποίος μετρά τη βιωσιμότητα (συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), την ποιότητα του αέρα, τη διαχείριση των αποβλήτων και την κάλυψη αστικών δασών. Το τελευταίο είχε μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο καλά η πόλη και οι κάτοικοί της κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς της πανδημίας, οι οποίοι έχουν αρθεί πλήρως από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η πόλη συνεχίζει επίσης να παρέχει «οδηγούς Corona» για να βοηθήσει τους ανθρώπους, καθώς και εκτεταμένη και σαφή σήμανση για τη δημιουργία χώρου μεταξύ των ανθρώπων σε εξωτερικούς χώρους.

Η Κοπεγχάγη εφάρμοσε επίσης ένα τεράστιο πρόγραμμα δοκιμών Covid, το οποίο παραμένει δωρεάν για όλους, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν τη λεπτομερή παρακολούθηση των επιδημιών. Επιπλέον, η πόλη θα εφαρμόσει δοκιμές λυμάτων για την πρόωρη εμφάνιση κρουσμάτων.

Τορόντο

pexels scott webb 137584 1

Η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον δείκτη στη συνολική ασφάλεια, με ισχυρές βαθμολογίες σε υποδομές και περιβαλλοντική ασφάλεια. Οι κάτοικοι πιστώνονται μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς που εκτιμά τη στοχευμένη επικοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων, ειδικά όταν πρόκειται για για το ζήτημα των εμβολίων.

Η κάτοικος του Τορόντο, Φαρίντα Ταλαάτ, επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο η πόλη ξεκίνησε μια σειρά από προγράμματα εμβολιασμού για την κοινότητα, προκειμένου να γίνει η πόλη ασφαλέστερη. Για παράδειγμα, το σχέδιο εμβολιασμού The Homebound Sprint λειτούργησε για να συμπληρώσει τις πρώτες δόσεις για κατοίκους που δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ντόπιοι αισθάνονται επίσης ασφαλείς λόγω της μακράς ιστορίας της πολυπολιτισμικότητας στην πόλη. «Στο Τορόντο, είναι φυσιολογικό να γεννιέσαι έξω από τον Καναδά. Διαπίστωσα ότι διαφορετικές εθνοτικές και πολιτιστικές ομάδες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δεν ζουν με αποκλεισμούς», δήλωσε ο Φιλίπε Βερνάζα, ο οποίος ζει στην πόλη από το 1998.

Σιγκαπούρη

pexels adhitya andanu 1561861 1

Ούσα δεύτερη στην ψηφιακή ασφάλεια, την υγεία και την ασφάλεια των υποδομών, η Σιγκαπούρη χρησιμοποίησε αυτές τις δυνάμεις για να κινηθεί γρήγορα τις πρώτες μέρες της πανδημίας, αναπτύσσοντας γρήγορα την ψηφιακή παρακολούθηση και τον εντοπισμό επαφών. Η χώρα διαθέτει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο (επί του παρόντος στο 80%), αλλά εξακολουθεί να απαιτεί αυστηρή παρακολούθηση και εντοπισμό επαφών ενόψει νέων μεταλλάξεων του ιού.

«Πριν μπορέσουν να μπουν στα κτίρια ή τους χώρους, όλοι οι κάτοικοι πρέπει να σαρώσουν το διακριτικό TraceTogether ή την εφαρμογή τηλεφώνου τους για check-in στο SafeEntry», δήλωσε ο κάτοικος της Σιγκαπούρης Σαμ Λι, ο οποίος διαχειρίζεται ένα ομώνυμο ταξιδιωτικό ιστολόγιο. «Αυτό επιτρέπει στις αρχές να εντοπίσουν άτομα που ενδέχεται να έχουν αναμειχθεί ή να αλληλεπίδρασαν με μολυσμένους, έτσι ώστε να δοθεί εντολή καραντίνας για τον περιορισμό ή τη διακοπή του συνδέσμου μετάδοσης του ιού».

Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να εγκαταστήσουν το διακριτικό TraceTogether ή να νοικιάσουν ένα τηλέφωνο με αυτό εγκατεστημένο πριν μπουν στη χώρα.

Σίδνεϊ

pexels patrick mclachlan 995765 1

Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας βρίσκεται στην πέμπτη θέση συνολικά στον δείκτη και στην πρώτη δεκάδα για την ασφάλεια της υγείας. Η Αυστραλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έκλεισε εντελώς τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και διατήρησε αυστηρούς περιορισμούς έναντι των αυξανόμενων κρουσμάτων – με θετικό αποτέλεσμα. Το κατά κεφαλή ποσοστό θανάτου από Covid στην Αυστραλία εξακολουθεί να είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Καθώς τα εμβόλια φτάνουν το 70% στη Νέα Νότια Ουαλία, πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς αναμένεται να αρθούν και τα διεθνή σύνορα πρόκειται να ανοίξουν τον Νοέμβριο.

Μαζί με την αίσθηση προστασίας από την πανδημία, οι κάτοικοι ένιωθαν εδώ και καιρό μια ισχυρή αίσθηση προσωπικής ασφάλειας στους δρόμους του Σίδνεϊ. «Πραγματικά δεν ένιωσα ποτέ τόσο ασφαλής σε μια χώρα όσο ζούσα στο Σίδνεϊ», δήλωσε η Chloe Scorgie, ιδρύτρια της αυστραλιανής ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Passport Down Under, η οποία μετακόμισε για πρώτη φορά στο Σίδνεϊ το 2018. «Ταξίδεψα στο Σίδνεϊ ως σόλο γυναίκα ταξιδιώτης και ποτέ δεν ένιωσα ότι κινδυνεύω ».

Η πόλη κατέλαβε επίσης το νούμερο ένα στην ψηφιακή ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει την πολιτική απορρήτου μιας πόλης, την προστασία και τις απειλές στον κυβερνοχώρο και το συνολικό έξυπνο σχέδιο πόλης.

Τόκιο

pexels imani williams 5905672 1

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας κατέλαβε και αυτή την πέμπτη θέση στο γενικό δείκτη και στην κορυφή του δείκτη ασφάλειας υγείας, ο οποίος μετρά παράγοντες όπως η καθολική υγειονομική περίθαλψη, η ετοιμότητα για πανδημία, το προσδόκιμο ζωής, η ψυχική υγεία και η θνησιμότητα από Covid-19.

Αν και τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τα ποσοστά έχουν μειωθεί δραματικά καθώς τα εμβόλια έχουν φτάσει σχεδόν στο 60% του πληθυσμού. Υπό το φως των θετικών ειδήσεων, η Ιαπωνία ανακοίνωσε το τέλος της ομοσπονδιακής κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τη σταδιακή άρση των περιορισμών από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Στη θέση τους, η χώρα σχεδιάζει να ενθαρρύνει τη χρήση του διαβατηρίου εμβολίου για εισαγωγή σε ιατρική εγκαταστάσεις και μεγάλες εκδηλώσεις, ακόμη και ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσφέρουν εκπτώσεις ή κουπόνια στους κατόχους διαβατηρίων.

Το Τόκιο σημείωσε επίσης στην πρώτη πεντάδα για την ασφάλεια των υποδομών του, η οποία περιλαμβάνει ασφάλεια μεταφορών, φιλικότητα προς τους πεζούς και δίκτυα μεταφοράς. Ως μια βατή πόλη που συνδέεται με σιδηρόδρομο, το Τόκιο χτίστηκε για να ενθαρρύνει το περπάτημα και την κοινωνική συμμετοχή.

Πηγές: The Economist/BBC

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ