Οι Μαορί ζητούν από τους αντιεμβολιαστές να μην χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό χορό τους

Η φυλή των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία απαγορεύει από τη χρήση του παραδοσιακού τους χορού για την προώθηση αντιεμβολιαστικών μηνυμάτων.

Την χρήση του διάσημου παραδοσιακού χορού, χάκα Κα Μάτε, με σκοπό την προώθηση αντιεμβολιαστικών θέσεων καταδικάζει η φυλή Νγκάτι Τόα των Μαορί, η οποία κατέχει και τα πνευματικά δικαιώματα του συγκεκριμένου χορού.

Σε πρόσφατη διαδήλωση κατά των εμβολίων και των περιορισμών για τον κορονοϊό, οι αντιεμβολιασές αναπαρήγαγαν τον χορό χάκα Κα Μάτε, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα, καθώς η εθνική ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας τον χορεύει πριν από κάθε ματς εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια.

Ως πολιτιστικοί φύλακες του χάκα Κα Μάτε, οι Νγκάτι Τόα δήλωσαν την αντίθεσή τους στη χρήση του για την προώθηση αντιεμβολιαστικών μηνυμάτων: «Δεν στηρίζουμε τις θέσεις τους. Οι Νγκάτι Τόα καταδικάζουν τη χρήση του χάκα Κα Μάτε για την προώθηση μηνυμάτων εναντίον του εμβολιασμού κατά της covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η φυλή.

Η Νέα Ζηλανδία καταγράφει σταθερά πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού σε σχέση με τον πληθυσμό της, γεγονός που οφείλεται στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, που φθάνουν το 81%.

Ωστόσο, η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα της πανδημίας, κάτι που έχει φέρει νέα lockdowns στη χώρα.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, Τζασίντα Άρντερν, πλέον δηλώνει πως οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό, προσθέτοντας ότι ο στόχος της είναι να εμβολιαστεί το 90% των πολιτών που μπορούν να ανοσοποιηθούν προτού αρθούν τα lockdowns.

Όπως εξηγεί η ίδια, πρόκειται για μια πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, καθώς οι υγειονομικές αρχές δυσκολεύονται να πείσουν μερικούς νεαρούς Μαορί λόγω της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια.

«Οπότε δεν είναι ζήτημα πρόσβασης. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε πολύ περισσότερα από αυτό και από τις συζητήσεις που είχα, αυτό είναι ένα από τα θέματα που μας δυσκολεύει όλους», τόνισε η Άρντερν μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TVNZ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ