Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ερντογάν για τις σχέσεις με τη Ρωσία: Απειλές για κυρώσεις

O υφυπουργός για θέματα Τρομοκρατίας και Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Μπράιαν Νέλσον θα ταξιδέψει στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα.

Στο ταξίδι του αναμένεται να προειδοποιήσει τις χώρες και τις επιχειρήσεις αυτών των χωρών ότι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ εάν συνεχίσουν να έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία, Ρώσους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις – στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μπράιαν Νέλσον θα ταξιδέψει στο Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου και θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και με επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να επαναλάβει ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επιβάλλει επιθετικά τις κυρώσεις της, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

«Τα άτομα και τα ιδρύματα που λειτουργούν ανεκτικά ως προς τις κυρώσεις κινδυνεύουν ενδεχομένως να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ λόγω της επιχειρηματικής δραστηριότητας με οντότητες (σ.σ Ρωσία -Ιράν ) στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ο Νέλσον θα συζητήσει τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών να αποτρέψει τις ρωσικές προσπάθειες που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας, της αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας του Ιράν στην περιοχή, της παράνομης χρηματοδότησης που κινδυνεύει να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη και των ξένων επενδύσεων.

Το ταξίδι σηματοδοτεί την τελευταία επίσκεψη στην Τουρκία από ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσει κυρώσεις, μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων πέρυσι από αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εμπορίου, καθώς η Ουάσινγκτον αύξησε την πίεση στην Άγκυρα για να διασφαλίσει την επιβολή αμερικανικών περιορισμών στη Ρωσία.

Τεταμένες σχέσεις

Το ταξίδι του Νέλσον συμπίπτει με μια περίοδο τεταμένων δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, καθώς οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαφωνούν για μια σειρά θεμάτων.

Πιο πρόσφατα, η άρνηση της Τουρκίας να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει προβληματίσει την Ουάσιγκτον, ενώ η Άγκυρα είναι απογοητευμένη που το αίτημά της για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 συνδέεται όλο και περισσότερο με το αν οι δύο σκανδιναβικές χώρες μπορούν να ενταχθούν στη συμμαχία.

Ο Νέλσον θα επισκεφθεί την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στις 2-3 Φεβρουαρίου. Θα προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες ότι θα πρέπει να αποφεύγουν συναλλαγές που σχετίζονται με πιθανές μεταφορές τεχνολογίας διπλής χρήσης, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τα είδη διπλής χρήσης μπορούν να έχουν τόσο εμπορικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων με στόχο τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει σκοτώσει και τραυματίσει χιλιάδες πολίτες και έχει μετατρέψει πολλές ουκρανικές πόλεις σε ερείπια.

Η Τουρκία καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας και έστειλε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει στενούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, τους γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα.

Έχει επίσης αυξήσει το εμπόριο και τον τουρισμό με τη Ρωσία. Ορισμένες τουρκικές εταιρείες αγόρασαν ή επιδίωξαν να αγοράσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από δυτικούς εταίρους που αποσύρθηκαν λόγω των κυρώσεων, ενώ άλλες διατηρούν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

Ωστόσο, η Άγκυρα έχει δεσμευτεί ότι οι διεθνείς κυρώσεις δεν θα παρακαμφθούν στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί επίσης για την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις στον Τούρκο επιχειρηματία Σιτκί Αγίαν και το δίκτυο εταιρειών του, κατηγορώντας τον ότι ενεργεί ως διαμεσολαβητής για πωλήσεις πετρελαίου και ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Νέλσον θα σημειώσει την «κακή συμμόρφωση με τις κυρώσεις» στη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε σειρά κυρώσεων σε εταιρείες με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για αποφυγή κυρώσεων που σχετίζονται με το Ιράν και κατονόμασε την Πέμπτη μια αεροπορική εταιρεία με έδρα τα ΗΑΕ για την υποστήριξη της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Group, η οποία μάχεται στην Ουκρανία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ