Ο Πούτιν υπέγραψε τροποποιήσεις του ρωσικού ποινικού κώδικα σχετικά με τη λεηλασία, τη λιποταξία και την παράδοση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα για την τιμωρία της λιποταξίας, της λεηλασίας και της παράδοσης, αναφέρει η επίσημη πύλη νομικών πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, ο νόμος εισάγει τις έννοιες «επιστράτευση», «στρατιωτικός νόμος» και «περίοδος πολέμου» στον Ποινικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εισάγει επίσης ορισμένα νέα άρθρα στον ρωσικό Ποινικό Κώδικα.

Έτσι, μία από τις καινοτομίες είναι το άρθρο 352.1 («Εθελούσια παράδοση»). Αυτό θα τιμωρείται με φυλάκιση τριών έως δέκα ετών, εάν δεν υπάρχουν στοιχεία για εσχάτη προδοσία.

Αναφέρεται ότι «ο στρατιώτης που διέπραξε αδίκημα βάσει του παρόντος άρθρου για πρώτη φορά μπορεί να απαλλαγεί από την ποινική ευθύνη εάν έχει λάβει μέτρα για την απελευθέρωσή του, έχει επιστρέψει στη μονάδα του ή στο σταθμό υπηρεσίας του και δεν έχει διαπράξει άλλα αδικήματα κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας».

Το άρθρο «Λεηλασία» (356.1) τροποποιήθηκε ώστε να προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 15 έτη. Ταυτόχρονα, ως επιβαρυντική περίσταση, προτείνεται να θεωρηθεί η διάπραξη του εγκλήματος «κατά τη διάρκεια επιστράτευσης ή στρατιωτικού νόμου, σε καιρό πολέμου» (άρθρο 63).

Η μη εξουσιοδοτημένη απουσία από μονάδα κατά τη διάρκεια επιστράτευσης ή στρατιωτικού νόμου (άρθρο 337 του Ποινικού Κώδικα) θα τιμωρείται αυστηρότερα από ό,τι σε κανονικές περιόδους. Έτσι, εάν η απουσία από τη μονάδα διαρκεί από δύο έως 10 ημέρες, θα τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε έτη (αντί για ένα έτος), εάν από 10 ημέρες έως ένα μήνα – έως επτά έτη φυλάκισης (αντί για τρία έτη), εάν πάνω από ένα μήνα – από πέντε έως δέκα έτη φυλάκισης (αντί για πέντε έτη).

Το έγγραφο περιέχει μια σημείωση ότι «ο στρατιωτικός που διέπραξε για πρώτη φορά τις πράξεις που προβλέπονται στα μέρη ένα, δύο, τρία ή τέσσερα του παρόντος άρθρου μπορεί να απαλλαγεί από την ποινική ευθύνη, εάν η μη εξουσιοδοτημένη αποχώρηση από τη μονάδα ή τον τόπο υπηρεσίας, καθώς και η μη εμφάνιση στην υπηρεσία χωρίς σοβαρό λόγο ήταν αποτέλεσμα δύσκολων περιστάσεων».

Προβλέπεται ότι η μη συμμόρφωση υφισταμένου σε διαταγή που δόθηκε σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, σε καιρό πολέμου ή σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης ή πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς και η άρνηση συμμετοχής σε στρατιωτικές ή πολεμικές επιχειρήσεις, τιμωρείται με φυλάκιση δύο έως τριών ετών (άρθρο 332.1.2 του Ποινικού Κώδικα).

Εάν οι πράξεις αυτές έχουν σοβαρές συνέπειες, τιμωρούνται με φυλάκιση τριών έως δέκα ετών.

Επιπλέον, ο νόμος προβλέπει ότι οι πολίτες στην εφεδρεία θα υπόκεινται σε ποινική τιμωρία για την αποχώρηση από τη μονάδα ή τον τόπο υπηρεσίας χωρίς άδεια, καθώς και για τη μη εμφάνιση για υπηρεσία χωρίς σοβαρό λόγο κατά τη διάρκεια της περιόδου στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Ο νόμος ορίζει ότι εάν μια τέτοια πράξη συνέβη κατά τη διάρκεια επιστράτευσης και στρατιωτικού νόμου και διήρκεσε από δύο έως 10 ημέρες, μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και πέντε ετών (έως ένα έτος εάν δεν υπάρχει στρατιωτικός νόμος). Εάν η «εφεδρεία» έχει απουσιάσει από 10 ημέρες έως ένα μήνα, τιμωρείται με φυλάκιση έως 7 έτη (έως τρία έτη εάν δεν υπάρχει στρατιωτικός νόμος ή κινητοποίηση). Εάν απουσιάζει για περισσότερο από ένα μήνα, η τιμωρία θα είναι από 5 έως 10 έτη σε σωφρονιστική αποικία (πέντε έτη εάν δεν υπάρχει στρατιωτικός νόμος ή κινητοποίηση).

Ο νόμος εισάγει επίσης ορισμένα άρθρα σχετικά με τη μη εκτέλεση της κρατικής αμυντικής εντολής και την παραβίαση των όρων της κρατικής σύμβασης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ