Ο ΟΗΕ όρισε νέο επιτετραμμένο στη Λιβύη τον Νικολάι Μλαντένοφ -Παραιτήθηκε ο Σαλάμε λόγω στρες

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ενέκρινε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να διοριστεί ο Βούλγαρος διπλωμάτης Νικολάι Μλαντένοφ νέος ειδικός επιτετραμμένος στη Λιβύη.

Παράλληλα, ο νορβηγός διπλωμάτης Τορ Βένεσλαντ θα τον διαδεχθεί στον ρόλο του ειδικού επιτετραμμένου στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο Μλαντένοφ θα αντικαταστήσει τον Γασάν Σαλάμε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τον Μάρτιο, δηλώνοντας πως αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στο στρες.

Ο Βένεσλαντ θα διαδεχθεί τον Μλαντένοφ, ο οποίος πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια στη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Οι διορισμοί τερματίζουν τους πολύμηνους διαξιφισμούς μεταξύ χωρών μελών του ΣΑ, τους οποίους πυροδότησε η προσπάθεια των ΗΠΑ να κατατμηθεί σε δύο θέσεις ο ρόλος του ειδικού επιτετραμμένου στη Λιβύη, με κάποιο πρόσωπο να αναλαμβάνει τη διοίκηση της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα κι ένα δεύτερο να επικεντρώνεται στη μεσολάβηση για την επίλυση της σύγκρουσης. Το Συμβούλιο δέχθηκε την πρόταση της Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβριο, όμως Ρωσία και Κίνα απείχαν.

Ο Τορ Βένεσλαντ, ο οποίος θα αναλάβει νέος ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, ήταν ως τώρα ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της Νορβηγίας για το Μεσανατολικό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ