Ο Ερντογάν ζητά «άμεση αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου

Η Τουρκία θέτει εκ νέου θέμα για τα νησιά του Αιγαίου, ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους ζητώντας πλέον την «άμεση αποστρατιωτικοποίησή τους».

Μετά τη συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώθηκε πως «δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν στη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, «η Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τη συμφιλιωτική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου που προσανατολίζονται στη λύση, αναμένεται να θέσει τέρμα στις δραστηριότητές της, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ιδίως τον εξοπλισμό των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς, το συντομότερο δυνατό».

Για το ίδιο θέμα, το CnnTurk, μετέδωσε: «Τονίστηκε έντονα ότι αναμένουμε από την Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τη συμφιλιωτική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου με προσανατολισμό στη λύση, να βάλει αμέσως τέλος στις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ιδιαίτερα για τον οπλισμό των νησιών».

Η Συρία και οι «τρομοκρατικές» οργανώσεις

Το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είχε ως βασικό αντικείμενο την εξέταση της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ωστόσο στην ατζέντα υπήρχαν και τα ελληνικά νησιά.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας «τονίστηκε ότι δεν θα επιτραπεί η ύπαρξη και η δραστηριότητα οποιασδήποτε τρομοκρατικής οργάνωσης που στοχεύει τα σύνορά μας, τις πόλεις, τους πολίτες και τις δυνάμεις ασφαλείας μας, την περιοχή μας και ότι κάθε απαραίτητο βήμα θα γίνει αποφασιστικά».

Συγκεκριμένα, «το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξήχθησαν με αποφασιστικότητα και επιτυχία ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδιαίτερα των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, FETO (Γκιουλενιστές) και DAESH (ISIS) και πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί», όπως αναφέρει ανακοίνωση.

«Υπογραμμίστηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μας, οι οποίες υιοθετούν ως αρχή να ενεργούν με απόλυτη αφοσίωση στο εθνικό και διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημόσια συνείδηση, δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση ανεκτές εάν στοχοποιηθούν από κύκλους που καταφεύγουν σε ψέματα και συκοφαντίες προκειμένου να δώσουν ένα βαρύ πλήγμα στην αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Για τα κατεχόμενα

Στη συνέχεια, εκφράστηκε η ικανοποίηση της Τουρκίας για την αποδοχή της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητή.

Αναφέρθηκε ότι «οι προσπάθειες για κλείσιμο των λύσεων που βασίζονται στην αλήθεια και την ισότητα στο Κυπριακό είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και ότι η υποστήριξη που δίνεται στη δίκαιη υπόθεση των Τουρκοκυπρίων, που είναι αναπόσπαστο μέρος του Τουρκικού Κόσμου, θα είναι συνέχισε με αποφασιστικότητα και ότι αναμένουμε παρόμοια βήματα από άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες».

Για τα Βαλκάνια

Στο Συμβούλιο, αξιολογήθηκαν ακόμη οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο. «Προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα, η ειρήνη και η ηρεμία στην περιοχή, θα πρέπει να αποφευχθούν οι αυτονομιστικές συζητήσεις και οι μονομερείς πρωτοβουλίες», όπως αναφέρει το CNN Turk.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ