Ο Ερντογάν τραγουδάει: Το ‘ριξε στα… λαϊκά ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Ταγίπ Ερντογάν... το ‘ριξε στο τραγούδι, σε εκδήλωση κοντά στα σύνορα της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε έχοντας δίπλα του έναν γνωστό Τούρκο λαϊκό τραγουδιστή.

Νετανιάχου: Ο Ερντογάν «συνήθιζε να με αποκαλεί Χίτλερ κάθε 6 ώρες» – Ηταν κολλητοί με τον Ομπάμα…

Μαθήματα… άσκησης εξωτερικής πολιτικής παραδίδει μέσα σε πέντε αράδες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας για τη σχέση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Με έλεγε Χίτλερ κάθε 6 ώρες» δηλώνει στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην αμερικανίδα δημοσιογράφο Μπάρι Βάις.

«Κολλητοί» με τον Ομπάμα

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ενώ ο κ. Νετανιάχου περιγράφει τον πολιτικό χαρακτήρα του, η κυρία Βάις του λέει: «Σας έχουν ομαδοποιήσει με ανθρώπους όπως ο Ερντογάν. Εχω διαβάσει πιθανόν 100 άρθρα που σας συγκαταλέγουν στους αυταρχικούς ηγέτες…

Νετανιάχου: Ναι, αυτό είναι παιδιάστικο. Πάντα βάζω τον εαυτό μου σε εκλογές. Δεν αμφισβήτησα ποτέ εκλογές. Κοίτα, ο καλύτερος φίλος του Ερντογάν για αρκετά χρόνια ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα. Ηταν κολλητοί. Νομίζω ότι αυτό άλλαξε αφότου ο Ερντογάν έριξε περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή και ουσιαστικά μετέτρεψε την Τουρκία σε μια λιγότερο λαμπρή δημοκρατία. Οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί. Συνήθιζε να με αποκαλεί Χίτλερ κάθε 6 ώρες…

Βάις: Τώρα είναι μόνο κάθε 12;

«Είχαμε μια φιλική συζήτηση»

Νετανιάχου: Οχι, είχαμε μια φιλική συζήτηση τις προάλλες, και είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό. Νομίζω ότι είναι σημαντικό. Οχι επειδή εγκρίνω απαραίτητα όλα όσα κάνει ο Ερντογάν, δεν το κάνω. Αλλά – όπως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε καλές σχέσεις με την Τουρκία και ακριβώς όπως ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντά τους ηγέτες της Κίνας ή τους ηγέτες άλλων χωρών στην περιοχή μας που δεν είναι ακριβώς λουξεμβουργιανές δημοκρατίες – αυτό κάνει η εξωτερική πολιτική.

“Είναι ένας συνδυασμός συμφερόντων και αξιών και πρέπει να τα ισορροπήσεις. Για να με περιγράψετε ως αυτόν τον βαρετό, αντιδημοκρατικό ισχυρό άνδρα, όταν στην πραγματικότητα είμαι δημοκράτης του 19ου αιώνα, μην με βάζετε σε αυτήν την κατηγορία. Είμαι πιθανόν περισσότερο γνώστης, ή εξίσου γνώστης των βασικών στοιχείων της σύγχρονης δημοκρατίας από οποιονδήποτε εκ των ηγετών που κυβερνούν σήμερα τις δυτικές δημοκρατίες. Θα έλεγα ότι είμαι εξίσου γνώστης ως ο καλύτερος από αυτούς».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ