Ο Ερντογάν προσφέρθηκε εκ νέου για διαμεσολαβητής μεταξύ Μόσχας – Κιέβου

«Προσκαλέσαμε τον κ. Πούτιν στη χώρα μας. Θέλουμε να κάνουμε κάποια βήματα για να οργανώσουμε τη διμερή μας συνάντηση», δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας να φιλοξενήσει συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι προσκάλεσε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία.

«Προσκαλέσαμε τον κ. Πούτιν στη χώρα μας. Θέλουμε να κάνουμε κάποια βήματα για να οργανώσουμε τη διμερή μας συνάντηση», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NTV ο Πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.

Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της Άγκυρας να φιλοξενήσει τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας «εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες», ώστε να μπορέσουν «να συνεχίσουν το ταξίδι για την αποκατάσταση της ατμόσφαιρας της ειρήνης».

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν καλεσμένος της ειδικής εκπομπής του NTV-Star TV, αξιολόγησε τις εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία και την παγκόσμια ατζέντα στη ζωντανή μετάδοση που πραγματοποιήθηκε από το Μέγαρο Τσάνκαγια.

Ερωτηθείς για το να θα γίνει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε έναν πόλεμο στην περιοχή. Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας. Νομίζω ότι και οι δύο χώρες γνωρίζουν την ειλικρίνεια και την καλή θέληση της Τουρκίας. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών της περιοχής δεν μπορεί να αποφέρει κανένα όφελος ούτε στις χώρες ούτε στην περιοχή.

«Μπορούμε να φιλοξενήσουμε τους ηγέτες και να ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη. Δεν θέλουμε άλλο πόλεμο, όχι άλλο πόνο.» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή. Έχουμε λάβει ξεκάθαρη στάση ενάντια στα βήματα της Ρωσίας προς την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Τώρα προσκαλέσαμε τον κ. Πούτιν στη χώρα μας. Εάν το επιθυμούν, μπορούμε να φέρουμε κοντά τους δύο ηγέτες στη χώρα μας και να ανοίξουμε το δρόμο για την αποκατάσταση ενός περιβάλλοντος ειρήνης», επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για να διαμεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης στα Ουκρανικά σύνορα.

«Επιθυμία μας τώρα είναι να βρεθεί μια λύση στην τρέχουσα κρίση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Συνεχίζουμε να καλούμε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να συμπεριφέρονται εποικοδομητικά και με αυτοσυγκράτηση.»

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στις 24 Ιανουαρίου ότι το Κρεμλίνο δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα την Ουκρανία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ή να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι ο Ερντογάν προσκάλεσε τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία για να “διευθετήσουν τις διαφορές” που έχουν μεταξύ τους οι δύο χώρες. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει την επιθυμία του να εμπλακεί στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πέρυσι. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών τον Δεκέμβριο του 2021, ο Πούτιν επεσήμανε στον Ερντογάν ότι η Ουκρανία συνέχιζε μια καταστροφική πορεία με στόχο τον εκτροχιασμό των συμφωνιών του Μινσκ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ